Tweekamp staat voor machtig slotakkoord

AMSTERDAM - Schaken


WK-match


Na een nieuwe remise, de achtste, hebben Viswanathan Anand en Boris Gelfand bij een 5-5-stand nog twee partijen om uit te maken wie zich twee jaar lang wereldkampioen schaken mag noemen. Mocht het na hun twaalfde ontmoeting nog steeds gelijk staan, dan valt woensdag de beslissing in barragepartijen met versneld speeltempo.


De puristen hebben zich er nog niet bij neergelegd dat de penalty shootout ook in het schaken is doorgedrongen. 'Kramnik behield in 2004 de titel nadat zijn WK-match met Leko in 7-7 was geëindigd. Was het vroeger niet beter geregeld toen de uitdager moest winnen om kampioen te worden?', was een vraag die gisteren aan de spelers werd gesteld.


Gelfand antwoordde gedecideerd: 'We hebben het aan Anand te danken dat de ouderwetse en naar mijn mening volstrekt achterhaalde voorrechten van de kampioen zijn verdwenen. Hij moet de tweekamp winnen om de titel te behouden en het recht op revanche is definitief afgeschaft.'


Omdat de tiende partij betrekkelijk snel, na 25 zetten, in remise eindigde, zou ten onrechte de indruk kunnen ontstaan dat de spelers zich al hebben neergelegd bij een vluggertjesbarrage. In werkelijkheid was Anand wel degelijk van plan met wit een hard gevecht aan te gaan. In de opening koos hij een zelden bewandelde zijweg in de hoop zijn tegenstander op onbekend terrein te lokken. Hij kwam zeer bedrogen uit.


Opnieuw bleek dat Gelfand en zijn team in de maanden voor de match aan de kleinste details aandacht hebben besteed. Alsof de stelling geen geheimen voor hem had, beantwoordde hij Anands ongebruikelijke vijfde zet à tempo met een tijdelijk pionoffer dat alle problemen oploste. Even later resteerde een symmetrisch dameloos middenspel, waarin de zwakte van een zwarte dubbelpion geen rol speelde.


De laatste partijen van de tweekamp volgen op zaterdag en maandag. Twee remises liggen het meest voor de hand, maar je weet het nooit. Twee jaar geleden won Anand bij een 5,5-5,5 stand de slotpartij van de WK-match tegen Topalov.


Anand - Gelfand


Tiende matchpartij


1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 e6 4. Lxc6 bxc6 5. b3 e5 6. Pxe5 De7 7. Lb2 d6 8. Pc4 d5 9. Pe3 d4 10. Pc4 Dxe4+ 11. De2 Dxe2+ 12. Kxe2 Le6 13. d3 Pf6 14. Pbd2 0-0-0 15. The1 Le7 16. Kf1 The8 17. La3 Pd5 18. Pe4 Pb4 19. Te2


Diagram


19 ... Lxc4 20. bxc4 f5 21. Lxb4 cxb4 22. Pd2 Ld6 23. Txe8 Txe8 24. Pb3 c5 25. a3


Remise.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden