Tweehonderdvijftig ernstige strafzaken in Haarlem dreigen te verjaren Tekort aan rechters houdt aan

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft voor 250 ernstige strafzaken nog steeds geen rechters kunnen vinden. De zaken zullen op..

Van onze verslaggever

DEN HAAG

korte termijn verjaren. Dat vertelde officier van justitie C. Hemmes-Boender tegen de Vaste Commissie van Justitie van de Tweede Kamer, maandag tijdens een hoorzitting over het tekort aan rechters.

Vorig jaar oktober kon minister Korthals van Justitie ternauwernood voorkomen dat het parket in Haarlem 250 zaken zou seponeren. Het OM kampt in veel steden met een te kleine capaciteit van de rechtbanken.

In Haarlem zitten parket en rechtbank volgens Hemmes-Boender 'met de handen in het haar'.

Officier van justitie H. Donker, lid van het dagelijks bestuur van het Amsterdamse bureau van het OM, vertelde de commissie dat zijn parket noodgedwongen zaken aan het 'afwaarderen' is. Delicten die zo zwaar zijn dat ze volgens het OM aan het oordeel van een meervoudige kamer (met meer rechters) moeten worden onderworpen, worden doorgeschoven naar de (enkele) politierechter. Deze mag niet meer dan

zes maanden celstraf opleggen.

Haarlem heeft voor de afhandeling van nog eens 250 zaken die dreigen te verjaren tijdelijk twee politierechters aangetrokken. Geweldsdelicten en zaken met een groot belang voor het slachtoffer, zoals zedendelicten, zullen daarbij voorrang krijgen.

Ook in Amsterdam zijn nieuwe rechters aangetrokken, zegt persofficier

van justitie J. Steenbrink, 'en er komen er nog meer'. Parket en rechtbank in de hoofdstad belegden onlangs een crisisberaad over een grote voorraad zaken van personen die niet meer vast zitten, maar wiens zaak wel zwaar genoeg is voor behandeling door een meervoudige kamer.

Afgesproken is dat honderdvijftig zaken uit die voorraad versneld voor de rechter worden gebracht. Voor de resterende zaken, 'enkele tientallen', is nog geen oplossing gevonden, aldus Steenbrink. Een groot aantal zaken dat lag te wachten op een oordeel van de politierechter werd de afgelopen maanden afgehandeld door kantonrechters die als politierechters optraden.

De Vaste Commissie Justitie doet op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar mogelijkheden om het tekort aan rechters te bestrijden. Gisteren hoorde zij in een vergaderzaal in het gebouw van

de Tweede Kamer elf leden van de rechterlijke macht en de advocatuur.

Zij hoorden zeer uiteenlopende aanbevelingen.

Zo zouden rechters meer ondersteunend personeel moeten krijgen, stelde één van hen. Grote rechtszaken zouden moeten worden voorafgegaan door een korte 'regiezitting', opperden anderen. Rechtbank, aanklager en verdediging zouden voorafgaand aan grote rechtszaken even bijeen moeten komen voor de procesplanning. Nu gaat zo'n overleg vaak ten koste van een hele zittingsdag.

Een andere mogelijkheid is het verhogen van de straf die een politierechter mag opleggen van zes maanden naar een jaar. Zo kunnen zwaardere zaken ook door één rechter worden afgedaan.

Een vast punt in de aanbevelingen was dat het aantal rechters eenvoudigweg moet worden uitgebreid.

Maar volgens commissielid Santi zijn er ook positieve kanten. 'Een aanbeveling om bevoegdheden te delegeren aan ondersteunend personeel.

Dat soort dingen hoorde je vroeger niet.' Hij dringt aan op overleg tussen OM, rechters en advocatuur. 'Anders is elk nieuw plan makkelijk door een van die partijen te torpederen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden