Tweehandig pianist

Fred Hersch Trio + 2: idem. Palmetto...

Wie als pianist een trio begint waarin alle leden gelijkwaardig zijn, en romantische, aan de klassieke muziek ontleende harmoniegebruikt, wordt al snel met Bill Evans vergeleken. In het geval van Fred Hersch is dat absoluut niet terecht. Zijn pastels zijn minder wazig en impressionistisch, zijn expressie is veel directer en zijn emotionele spectrum breder. Zeker op deze nieuwe cd, met het originele trompetspel van Ralph Alessi en Tony Malaby's ruwwollen tenorgeluid als aanvullingen.

Beatle-nummers 'verjazzen' is altijd heikel, maar Hersch ontroert in And I Love Her met zijn respectvolle, oprechte bewerking. Ook de twee 'hondennummers' illustreren de gevarieerdheid. Miss B. is een vrolijk en charmant eerbetoon aan een maffe viervoeter; Black Dog Pays A Visit een in enkel mineurakkoorden gevatte meditatie, genoemd naar Churchills term voor een depressie.

Hersch is een tweehandige pianist, wiens beide handen interessante dingen spelen omdat hij ook in twee lijnen denkt. Maar zijn virtuositeit vestigt nooit de aandacht op zichzelf, en gekunsteld wordt het nooit. Daar zorgt Nasheet Waits ook voor, met een spervuur van slagwerk onder, boven en tussen de pianoklanken, en toch altijd dienend en stuwend.

North Sea Jazz: Fred Hersch speelt vrijdag met Kenny Wheeler, en zondag met zijn Trio + 2, beide keren in de Rembrandtzaal.

The Lost Chords: idem. WATT. Carla Bley houdt van een geintje. Samen met bassist Steve Swallow, saxofonist Andy Sheppard en drummer Billy Drummond zwierf ze in oktober 2003 door Europa, waar deze live-opnamen zijn gemaakt. Ze maakte er veel narigheid mee, waar ze ironisch over vertelt in het cd-boekje.

Ook de muziek zit vaak vol ironie, zoals in de exotische kitsch van Tropical Depression, het door eigenwijze breaks verstoorde ritme van Hip Hop en het plotselinge aanhalen van Stormy Weather, dat hier Leonard Feather heet.

Dat citaat zit in de suite Three Blind Mice, met het opzettelijk lullige oefenstukje als uitgangspunt. Een geliefd proc van Bley: het thema in moten hakken, omkeren, uitkleden en heel anders aankleden, zijwegen inslaan en toch weer thuiskomen. En dat met een grote, unieke fantasie, ondanks alle grappen. En met fantastisch samenspel en inhoudrijke solo's.

Die van Carla op haar 'arranger's piano' zijn sober en doeltreffend, die van Sheppard exuberant en acrobatisch: in Wink Leak perst hij er op sopraan, een minutenlange ononderbroken lijn uit vol lyrische wendingen.

Carla Bley speelt zondag met Charlie Haden's Liberation Music Orchestra in de Jan Steen Zaal.

Gld Toto, Richard Bona & Lokua Kanza: Toto Bona Kanza. No Format/Universal.

Een topontmoeting van drie groten uit de eigentijdse wereldmuziek. Bona is een Kameroense wonderbassist, Kanza een singer-songwriter uit Congo en Toto een Parijzenaar van Frans-Antilliaanse afkomst. Alle drie hebben ze onaards mooie stemmen, hoog en fluwelig, solo, en in de helder stralende koortjes.

Het mooie van deze gelegenheidsformatie is dat het geen gezwollen megaproductie is geworden, of grote botsing van ego's. De hartveroverende liedjes zijn voornamelijk bij de artiesten thuis opgenomen, met minimale instrumentale omlijsting: wat bas, hier en daar een bouzouki, een beetje percussie (soms met de stem of een vingerknip geproduceerd). Of je hoort alleen maar zang, zoals op L'Endormie van Toto, die met veel soul in zijn eentje een doowopgroepje vormt.

Zodoende blijft de sfeer informeel en intiem: drie vrienden die samen wat muziek maken. Al het licht valt op de stemmen en de emotie daarin, die af en toe niet eens woorden nodig heeft, wanneer ze zingen in een zelfverzonnen soort babytaal.

Richard Bona speelt vrijdag met zijn eigen groep en met de Jaco Patorius Big Band in het Paul Acket Paviljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden