Tweeduizend doden door moesson Zuid-Azië

Het aantal doden als gevolg van de moesson van de afgelopen weken in India, Bangladesh en Nepal is vrijdag tot tweeduizend gestegen....

AP

Internationale hulporganisaties hebben gewaarschuwd voor een humanitaire ramp als niet snel hulpgoederen worden gedistribueerd onder de miljoenen slachtoffers. De afgelopen twee weken zijn zo'n negentien miljoen mensen in het getroffen gebied vast komen te zitten.

In Bihar heerst een gebrek aan drinkwater. De autoriteiten zijn daar gestopt met het uit de lucht laten vallen van zakken met drinkwater na klachten dat die barstten bij de landing. Het Internationale Rode Kruis deed donderdag een oproep aan donoren om in totaal 1,25 miljoen euro te doneren voor hulpverlening in het zuiden van Nepal.

In de ondergelopen gebieden bestaat de angst dat diarree en andere besmettelijke ziektes die door water kunnen worden overgedragen om zich heen zullen grijpen.

In Uttar Pradesh zijn bijna duizend mensen behandeld voor cholera en buikgriep, zeiden de autoriteiten. Chloortabletten zijn uitgedeeld om drinkwater te zuiveren. In Bangladesh zijn deze week 1.400 gevallen van diarree gemeld, zei een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De moesson heeft sinds juni aan 1.550 Indiërs het leven gekost. Ook in Bangladesh, Pakistan en Nepal zijn honderden doden gevallen. In Karachi vielen vrijdag 22 doden door harde wind en hevige regenval. De storm verwoestte huizen en zorgde voor ondergelopen straten.

Inwoners van een dorp in de Indiase deelstaat Assam kijken maandag naar het verwoestende water. In Assam zijn elf mensen omgekomen en ruim vier miljoen mensen voor het water op de vlucht geslagen. De moesson heeft dit jaar hard toegeslagen in het zuiden en zuidwesten van Nepal en het noordoosten van India. (AFP) Beeld
Inwoners van een dorp in de Indiase deelstaat Assam kijken maandag naar het verwoestende water. In Assam zijn elf mensen omgekomen en ruim vier miljoen mensen voor het water op de vlucht geslagen. De moesson heeft dit jaar hard toegeslagen in het zuiden en zuidwesten van Nepal en het noordoosten van India. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden