Tweederde van vertrekkers uit Nederland is van allochtone afkomst

DEN HAAG - Tweederde van de vertrekkers uit Nederland is van allochtone afkomst. Ze zijn de intolerantie beu of zien in hun land van herkomst betere carrièremogelijkheden.

Van onze verslaggever Kim van Keken
Turkse remigranten aan het werk in Callcenter in Istanbul, © Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
Turkse remigranten aan het werk in Callcenter in Istanbul, © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Hoger opgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren verlaten Nederland wegens het harde politieke klimaat. Hoewel geen sprake is van massale emigratie, noemen deze groepen allochtonen 'een groeiende intolerantie' als reden voor vertrek.

Dat blijkt uit onderzoek van Regioplan in opdracht van CDA-minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Ruim tweederde van de emigranten uit Nederland is van allochtone afkomst. De helft van de vertrekkers is tussen de 20 en 45 jaar en heeft een mbo-diploma of hoger op zak.

Politiek klimaat
Vooral Marokkaanse en Turkse emigranten noemen het harde politieke klimaat als argument voor vertrek. Ze voelen zich niet thuis in Nederland. Voor Turkse hoger opgeleiden is de economische groei in Turkije vaak doorslaggevend. De kans op een goede baan is daar groot.

Dat is voor hoger opgeleide Marokkanen juist een barrière om te emigreren. Deze groep geeft echter wel aan zich 'niet prettig' meer te voelen in Nederland. Of, zoals een 42-jarige Marokkaan tegen de onderzoekers zei: 'Ik vind Duitsland veel vriendelijker. Ik ben voor de beschaving. Dat mis ik gewoon echt in Nederland. Er is geen reden om zo onbeleefd en schofterig te reageren.'

Aantrekkelijk en plezierig
Volgens D66, de partij die aandrong op het onderzoek, moet het kabinet-Rutte meer doen om een 'aantrekkelijk en plezierig' arbeidsklimaat te creëren voor kennismigranten. 'De gure wind moet weg', zegt parlementariër Gerard Schouw. 'We hebben kenniswerkers hard nodig.'

Hij verwijst naar de ranglijst van kenniseconomieën, die wordt opgesteld door het World Economic Forum. Denemarken, dat net als Nederland een gedoogconstructie kent met een immigratiepartij, zakte van plaats vijf naar negen. Nederland staat nu op acht.

Kansrijke kennismigranten
CDA-Minister Gerd Leers voor Asiel en Immigratie zegt dat de grenzen openblijven voor 'kansrijke kennismigranten'. Maar tot nu toe ontbreken de plannen om kennismigranten überhaupt naar Nederland te lokken.

Schouw: 'Dit is echt heel slecht voor de economie. In 2030 hebben we 300 duizend hoger opgeleiden nodig.' Hij noemt het jammer dat veel hoogopgeleiden het land uit worden gejaagd door 'het symbolische tromgeroffel' van de PVV.

In 2003 vertrokken voor het eerst meer mensen uit Nederland dan er binnenkwamen. In 2006 werd de top bereikt: 130 duizend emigranten. Sindsdien neemt het aantal emigranten sterk af. In 2009 emigreerden 110 duizend mensen. Autochtonen verlaten Nederland de laatste jaren minder vaak.

Hoog opgeleide autochtonen vertrekken vooral wegens het gebrek aan rust, ruimte en natuur. Het politieke klimaat speelt bij autochtonen nauwelijks een rol. Datzelfde geldt voor hoger opgeleide Surinamers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden