NIEUWSHERSTELDE CORONAPATIËNTEN

Tweederde van coronapatiënten is ontslagen van de reguliere verpleegafdeling

In Nederland zijn inmiddels bijna zevenduizend covid-19-patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Van alle coronapatiënten in een regulier ziekenhuisbed is ruim tweederde voldoende hersteld om naar huis te gaan.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Een coronapatient wordt verplaats van het Rivierenlandziekenhuis naar het UMCG in Groningen. Meer dan de helft van de patiënten die naar huis mogen, wordt binnen vijf dagen uit het ziekenhuis ontslagen. Beeld BSR Agency
Een coronapatient wordt verplaats van het Rivierenlandziekenhuis naar het UMCG in Groningen. Meer dan de helft van de patiënten die naar huis mogen, wordt binnen vijf dagen uit het ziekenhuis ontslagen.Beeld BSR Agency

Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers die de stichting Nice sinds kort naar buiten brengt over patiënten op een reguliere verpleegafdeling in het ziekenhuis. Dankzij deze cijfers is voor het eerst een beeld te krijgen van hoeveel patiënten zijn hersteld van covid-19. De herstelde patiënten zijn gemiddeld 63,5 jaar oud en lagen gemiddeld bijna zeven dagen in het ziekenhuis.

Tot nog toe kwamen er via het RIVM alleen cijfers naar buiten over besmettingen, nieuwe opnamen in het ziekenhuis en sterfgevallen als gevolg van covid-19. Waar andere landen ook informatie over herstelde patiënten openbaren, ontbrak die informatie in Nederland. De stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (Nice) bracht weliswaar cijfers naar buiten over het herstel van patiënten op de intensive care, maar deze kleinere groep patiënten heeft beademing nodig, ligt vaak lang in het ziekenhuis en loopt ook een aanzienlijk risico op overlijden.

De patiënten die alleen een regulier ziekenhuisbed nodig hebben, herstellen sneller en hebben ook meer kans om het virus te overleven, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Waar van alle patiënten op de intensive care slechts 20 procent naar huis is, is bijna 70 procent van de covid-19-patiënten uit de reguliere ziekenhuisafdeling ontslagen. Waar op de intensive care van alle patiënten 26 procent is overleden, is het sterftecijfer op de gewone afdeling 16 procent.

Van alle 12 duizend patiënten waarvan stichting Nice cijfers heeft verzameld, kwamen er ruim 9 duizend op een verpleegafdeling van het ziekenhuis terecht en de rest op de intensive care. Van al deze patiënten zijn er bijna 7 duizend weer naar huis.

Van de 9 duizend ziekenhuispatiënten die niet op de ic opgenomen zijn geweest, zijn er 1.400 overleden en zo’n 1.500 patiënten nog in behandeling.

Patiënten op een verpleegafdeling in het ziekenhuis zijn gemiddeld gezien wel ouder dan op de intensive care. Artsen sturen in overleg veel kwetsbare patiënten boven de 80 jaar niet meer naar de beademing, omdat deze behandeling voor kwetsbare patiënten als te zwaar wordt gezien. De sterfgevallen op een gewone verpleegafdeling in het ziekenhuis zijn daarom verhoudingsgewijs vaker patiënten van boven de 80.

Tekst gaat door onder de graphic.

null Beeld

Meer dan de helft van de patiënten die naar huis mogen, wordt binnen vijf dagen uit het ziekenhuis ontslagen. De gemiddelde ligduur van de herstelde patiënten op de verpleegafdeling was bijna zeven dagen. Slechts 160 van de ruim 6 duizend herstelde patiënten hebben langer dan twintig dagen in het ziekenhuis gelegen.

Op de intensive care ligt dat anders. Daar kon slechts een kwart van de herstelde patiënten na vijf dagen naar huis. Ruim 11 procent van de herstelde patiënten heeft meer dan drie weken op de ic gelegen. Gemiddeld brachten patiënten die nu weer naar huis zijn ruim elf dagen door op de ic. Dit zal alleen nog maar meer worden. Ongeveer de helft van de patiënten die op de ic is opgenomen, ligt nog in het ziekenhuis, op de ic of op een verpleegafdeling.

Lees ook

Zij werden al ontslagen uit het ziekenhuis: ‘Thuis begint het verwerken pas’
Drie coronapatiënten vertellen over de aanloop naar hun ziekenhuisopname, het verblijf zelf en de status van hun herstel. ‘Ik lag erbij als een dood vogeltje, in volstrekte isolatie.’

‘Je ziet ze denken: daar is de ic-dokter, daar komt mijn vonnis’
De Volkskrant mocht een dag meekijken op de intensive care van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. ‘De beslissing om iets niet te doen, kun je maar één keer maken.’

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? We zetten de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden