Tweederde Nederlanders voorstander van generaal pardon

Bijna tweederde van de Nederlanders wil een generaal pardon voor de duizenden asielzoekers die al jaren in het land verblijven, de ‘oudewetters’....

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van Vluchtelingenwerk Nederland. De liberalen zijn verdeeld over een eenmalige verblijfsregeling: 49 procent van de VVD-stemmers is voor, eenzelfde percentage is tegen. De partij zelf verzet zich tegen een pardon.

Een ruime meerderheid van de linkse stemmers vindt dat de groep (ex)-asielzoekers - die sinds enkele jaren bekend staat als de ‘26 duizend gezichten’ - in Nederland mag blijven. De linkse partijen (PvdA, SP, GroenLinks) zijn voor een generaal pardon voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, net als de ChristenUnie.

Kiezers van D66 en de LPF zijn niet meegenomen in de analyse over de asielzoekers omdat het aantal potentiële stemmers op die partijen te laag is. TNS NIPO heeft de vragen over asielzoekers gesteld tijdens de verkiezingspeilingen waarvoor wekelijks 938 Nederlanders worden benaderd.

Over een generaal pardon voor de asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet (de nieuwe trad in april 2001 in werking) wordt al lang gesproken. Zo’n twintigduizend van hen hebben inmiddels gehoord of ze mogen blijven of niet, duizenden anderen wachten nog op een definitieve beslissing van de rechter. Ruim 40 procent van de oudewetters kreeg de afgelopen jaren alsnog een verblijfsstatus.

Op 4 november leidt Katja Schuurman op Het Plein in Den Haag een landelijke manifestatie. Bekende Nederlanders en politici zullen zich dan opnieuw uitspreken voor een generaal pardon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.