Update

'Tweederde instellingen gehandicaptenzorg voldoet niet aan de norm'

Van de Nederlandse zorginstellingen voor gehandicapten voldoet tweederde niet aan de minimumnormen. Dat concludeert het actualiteitenprogramma Nieuwsuur na bestudering van de rapporten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg opstelde naar aanleiding van 44 onaangekondigde bezoeken in het afgelopen halfjaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de instellingen bleek 64 procent niet te voldoen aan de minimumeisen van de inspectie. Negen procent voldeed deels. Op 27 procent van de instellingen had de inspectie geen kritiek.

Zweedse band
Uit de cijfers komt onder meer naar voren dat ruim de helft van de instellingen slordig omspringt met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Daaronder valt onder andere opsluiten, vastbinden of afzonderen. In 10 procent van de instellingen bleek bijvoorbeeld nog de Zweedse band toegepast te worden. Die onrustband raakte in opspraak nadat een aantal patiënten waren overleden als gevolg van het gebruik ervan. In sommige instellingen bleek het personeel onvoldoende of niet op de hoogte van de regels.

Nieuwsuur onderzocht de rapporten naar aanleiding van de dood van een gehandicapte vrouw in een instelling van de stichting NOVO in Onnen, in maart vorig jaar. Zij overleed nadat vier medewerkers bovenop haar waren gaan zitten om haar in bedwang te houden. De kortgedingrechter besloot vandaag dat het programma de videobeelden die daarvan zijn gemaakt mag uitzenden.

Duidelijkheid
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp zei in het programma dat ze vindt dat het kabinet moet onderzoeken of verplegers wel voldoende getraind en opgeleid worden om kwetsbare patiënten te verzorgen. Bovendien zou de wet die over deze zorg gaat volgens haar meteen na het reces moeten worden behandeld. Op die manier moeten de betrokkenen in de gehandicaptenzorg snel duidelijkheid kunnen krijgen, bijvoorbeeld over wanneer ze een bepaalde maatregel wel en niet mogen toepassen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden