Tweedeling bedreigt herstel

Het herstel van de economie in de eurolanden zet door. In 2011 verwacht de Europese Commissie een gemiddelde groei van 1,6 procent, voor volgend jaar 1,8 procent. Wel tekent de tweedeling in de eurozone zich steeds scherper af: de Griekse en Portugese economieën krimpen dit jaar, de Spaanse en Ierse groeien nauwelijks.

BRUSSEL - 'Hoewel het vrijdag de 13de is, heb ik eindelijk ook goed nieuws te melden', zei Europees Commissaris Rehn (economische zaken) bij de presentatie van de voorjaarsprognoses voor de EU. Hij sprak over een 'solide herstel' omdat de groeicijfers weer op het niveau van voor de crisis zitten. Rehn wees echter ook op verschillende risico's: grote verschillen tussen de landen, oplopende inflatie, stijgende prijzen voor grondstoffen (olie), de hoge rente die sommige landen moeten betalen om nieuw kapitaal aan te trekken en de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.


Duitsland (2,6 procent), Estland (4,9 procent), Finland (3,7 procent), Slowakije (3,5 procent) en Luxemburg (3,4 procent) zijn dit jaar de sterkste groeiers in de eurozone. Nederland (1,9 procent in 2011; 1,7 procent in 2012) schommelt rond het gemiddelde.


De landen rond de Middellandse Zee (Portugal, Griekenland, Spanje, Italië) en Ierland doen het aanzienlijk slechter. Niet alleen is sprake van krimp of weinig groei, hun werkloosheid torent tegelijkertijd uit boven het gemiddelde in de eurozone (10 procent in 2011). In Spanje heeft ruim 20 procent van de beroepsbevolking dit jaar geen baan, in Griekenland 15 procent, in Ierland 14 procent en in Portugal 12 procent. Nederland (4,2 procent) staat 'onderaan'.


Ook de overheidsfinanciën van de 'Club-Med' en Ierland staan er beroerd voor. Met begrotingstekorten van rond de 10 procent (Griekenland, Ierland) en een staatsschuld van boven de 100 procent (Griekenland: 158 procent; Italië: 120 procent), overschrijden deze landen ruim alle afspraken uit het Stabiliteitspact dat de hardheid van de euro moet waarborgen. Griekenland kreeg vorig jaar een noodlening van 110 miljard euro van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om het hoofd boven water te houden. Ierland ontving dit jaar 67,5 miljard uit het EU/IMF-noodfonds, Portugal heeft vorige maand om een lening van 78 miljard gevraagd. De Europese ministers van Financiën keuren dat verzoek naar verwachting maandag goed.


Opvallend is dat de Griekse economie het eerste kwartaal van dit jaar een bescheiden groei (0,8 procent) te zien gaf. Rehn waarschuwde voor te veel optimisme. Een goed kwartaal maakt nog geen goed jaar.


De EU-landen zonder euro doen het beter dan de eurolanden. Hun groei is dit jaar ruim 1 procent hoger (2,8 procent), met Polen, Zweden en Letland als uitschieters (groei van ruim 4 procent). Ook zijn de staatsschuld en de werkloosheid lager.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden