NieuwsModerna-vaccin

Tweede vaccin goedgekeurd, maar werkt minder goed voor oudsten

En dat is twee. De Amerikaanse toelatingsautoriteit FDA heeft afgelopen nacht ook het coronavaccin van Moderna goedgekeurd voor noodgebruik. De beoordeling van het vaccin in Europa, staat gepland voor 6 januari.

Moderna's vaccin, in een hopeloos getructe foto van de pr-afdeling van het bedrijf. Beeld AFP
Moderna's vaccin, in een hopeloos getructe foto van de pr-afdeling van het bedrijf.Beeld AFP

Het vaccin kan coronaminister De Jonge opnieuw strubbelingen opleveren. In Nederland is het vaccin van Moderna bedoeld voor ouderen in verpleeghuizen. Maar uit de achterliggende cijfers, vrijgegeven door de FDA, blijkt dat het Moderna-vaccin uitgerekend bij die doelgroep iets minder goed werkt dan het vaccin dat De Jonge wil inzetten bij zorgmedewerkers, dat van Pfizer.

Gemiddeld beschermt het vaccin van Moderna 94 procent van de mensen die ermee zijn ingeënt, maar bij 65-plussers zakt dat percentage naar ‘maar’ zes op de zeven personen: 86,4 procent. Het vaccin van Pfizer beschermt 93 procent van de ouderen die ermee worden ingeënt.

‘Redelijk gelijk’

Ook heeft het vaccin van Moderna iets meer bijwerkingen dan het vaccin van Pfizer, lastig voor de verstandelijk beperkten die ermee moeten worden ingeënt. Bij de proeven kreeg 92 procent van de ingeënten pijn rond de injectieplek (bij Pzifer: 84 procent), 68 procent last van vermoeidheid (bij Pfizer 63 procent) en 63 procent hoofdpijn (55 procent bij Pfizer).

Maar minister De Jonge zal aanvoeren dat die getallen nog een beetje kunnen veranderen, en dat de verschillen niet dramatisch groot zijn. Ook het FDA neemt een paar stappen terug: van een afstandje bezien zijn de twee vaccins ‘redelijk gelijk’, aldus FDA-topman Peter Marks in de Amerikaanse vakpers.

Ook het Moderna-vaccin heeft, door de bank genomen, buitengewoon gunstige rapportcijfers. Na tests op ruim 30 duizend proefpersonen, die ofwel het vaccin kregen ofwel een nepprik, kregen in de ingeënte groep 11 mensen covid, en in de controlegroep 185. Ernstig ziek werd van de gevaccineerden niemand, tegenover 30 in de controlegroep. Dat is een stevige aanwijzing dat de prik in elk geval de ernst van de infectie dempt, stelt de FDA.

Gezichtsverlamming

Ernstige bijwerkingen kon de FDA niet vaststellen. In beide groepen waren er weliswaar wat mensen die in de maanden dat het onderzoek duurde iets ernstigs kregen. Maar het waren er evenveel bij de placebogroep als bij de mensen die de echte vaccinatie kregen, wat duidt op toeval.

Extra aandacht was er voor gezichtsspierverlamming, de enige aandoening die bij het vaccin van Pfizer iets meer opdook bij gevaccineerden dan in de placebogroep. Maar ook bij vaccin nummer twee zijn de aantallen ‘onvoldoende om een oorzakelijk verband vast te stellen’, noteert de FDA. Bij de gevaccineerden kregen drie mensen gezichtsspierverlamming, in de placebogroep één.

Ook zag de FDA geen gevallen van ernstige allergische reactie. Bij het vaccin van Pfizer is daarover enige zorg, nadat een handvol mensen met een voorgeschiedenis van medicijnallergie onwel werden na de inenting. In de VS stelt men inmiddels onderzoek in of dat komt door polyethyleenglycol (PEG), een hulpstof die vaak bij injecties wordt gebruikt.

Twee prikken

Nederland hoopt in totaal volgend jaar 7,1 miljoen doses van Moderna’s vaccin te kunnen ontvangen, waarvan overigens slechts 400 duizend doses in de eerste maanden van het jaar. Daarmee is het de kleinste aankoop die de EU in voorbestelling heeft gedaan. In de loop van januari moeten 138 duizend bewoners van verpleeghuizen en andere zorginstellingen, en 85 duizend mensen met een verstandelijke beperking met het vaccin worden ingeënt, aldus De Jonge in een overzicht.

Het vaccin bestaat uit twee prikken, met een maand ertussen. Van het vaccin van Pfizer verwacht Nederland begin 2021 al met al 2,2 miljoen doses te kunnen inzetten, goed voor ruim een miljoen mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden