Tweede termijn voor Gerdi Verbeet

Den haag Gerdi Verbeet (PvdA) is met ruime meerderheid herkozen als voorzitter van de Tweede Kamer. Verbeet kreeg 94 stemmen, tegen 54 stemmen voor haar uitdager Charlie Aptroot (VVD)....

Van onze verslaggever Jonathan Witteman

Als zenuwachtige aspirant-klassenvertegenwoordigers zaten ze in vak K, het ‘ministersvak’ van de Tweede Kamer. Aptroot en Verbeet waagden zich aan ‘de meest openbare sollicitatie van het land’, zoals VVD-Kamerlid Ton Elias het verwoordde. Het was pas de derde keer dat de Kamer de eigen voorzitter koos. Vóór 2002 spraken partijen onderling af wie de voorzitter leverde. ‘Een feestje voor onszelf’, zo noemde PVV’er Martin Bosma de jonge traditie.

In haar sollicitatiebrief had Verbeet haar filosofie puntig samengevat: ‘Fluiten met gevoel voor de wedstrijd’. Aptroot op zijn beurt beloofde als Kamervoorzitter scherp te zullen optreden tegen glibberige bewindslieden die parlementariërs het bos in sturen met ontwijkende antwoorden.

Het sollicitatiegesprek duurde ruim drie uur. Zou de toekomstige Kamervoorzitter de heggeschaar zetten in de wildgroei aan spoeddebatten, wilde de Kamerleden weten, van wie de meesten hun plicht al blackberryend en wegdromend vervulden. En hoe dachten de kandidaten over de fatsoensnormen tussen Kamerleden en bewindslieden?

Doorslag
De spoeddebatten gaven uiteindelijk de doorslag. Aptroot wilde het allemaal anders. Nu kan er met dertig leden – en dus met een enkele partij – een spoeddebat worden aangevraagd. Die grens moet omhoog, vond Aptroot. Maar een spoeddebat kon volgens hem juist wel toe met minder dan dertig zetels als ten minste drie partijen erom vragen. Hiermee hoopte hij de mogelijkheden voor de kleinere partijen te vergroten. De Kamer reageerde niet onverdeeld enthousiast.

Enthousiaster waren ze over het antwoord van zijn opponente. Verbeet zei het aantal spoeddebatten ‘eigenlijk niet zo’n groot probleem’ te vinden. Zij hield het liever bij het oude: dertig aanvragers als norm. Verder zijn er ook mogelijkheden om de kwestie in een gewoon overleg te bespreken, zei Verbeet, of misschien zelfs in het wekelijkse vragenuur. Het probleem zit hem meer in de toevoeging ‘spoed’, zei ze. Dit antwoord leverde haar meteen de instemming van de PVV en SP op.

En die stemmen waren cruciaal toen de Kamerleden na zessen een voor een hun oranje stembriefje inleverden. In 2006 was Verbeet nog de derde hond geweest die met het been ging lopen. Ze won toen verrassend van de politieke zwaargewichten Henk Kamp (VVD) en Maria van der Hoeven (CDA). Verbeet werd daarmee na Frans Weisglas de tweede gekozen voorzitter. Nu was de uitslag die stembureauvoorzitter Stef Blok (VVD) zonder al te veel gevoel voor suspense opdreunde minder verrassend: ‘Er zijn in totaal uitgebracht 148 stemmen, waarvan 94 voor mevrouw Verbeet en 54 voor de heer Aptroot.’

Een ronkende overwinningsspeech permitteerde Verbeet zich niet. ‘Je hebt niet gewonnen, daar kan ik ook niks aan doen’, zei ze tegen Aptroot – de voorzittershamer alweer in de aanslag om dit keer eens zichzelf af te kloppen. ‘Volgens mij moet ik er gewoon een punt achter zetten nu. Ik sluit de vergadering.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden