Tweede studie vaak te duur en Phelps is opnieuw ongenaakbaar

Goedemorgen. Het aantal studenten dat een tweede studie volgt is flink afgenomen. Zo'n vervolgstudie, die gemiddeld 9 duizend euro per jaar kost, is voor velen te duur. Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, eist meer politieagenten en videobewaking op straat in Europa na de geweldsincidenten van de afgelopen maanden. En welke prijs betaal je voor een getuigenis tegen de maffia? Dit en meer in ons ochtendoverzicht.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Studenten met 'onbetaalbare' tweede studie flink afgenomen

Het aantal studenten dat een tweede studie volgt is in de afgelopen vijf jaar met ruim een derde afgenomen tot 22 duizend. Zo'n vervolgstudie, die gemiddeld 9 duizend euro per jaar kost, is voor velen onbetaalbaar.

Duitse minister eist betere veiligheidsmaatregelen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, eist meer politieagenten en videobewaking op straat in Europa. Ook wil hij criminele vluchtelingen sneller kunnen uitzetten. Het plan is een reactie op de vier geweldsincidenten die Duitsland vorige maand troffen.

Politie LA: 'Doodschieten zwarte man was fout'

De politie in Los Angeles heeft dinsdag (lokale tijd) toegegeven dat ze een fout heeft gemaakt door vorige maand een ongewapende zwarte man dood te schieten. De 27-jarige Donnell Thompson lag bewegingsloos op de grond en werd door politieagenten voor een autodief aangezien.

Energierekening valt 100 euro lager uit dan vorig jaar

Bij gelijkblijvend verbruik zal de energierekening over 2016 van een Nederlands huishouden gemiddeld zo'n 100 euro lager uitvallen dan een jaar eerder. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwe energietarieven, -belastingen en leveringskosten.

Nabestaanden van de doodgeschoten Donnell Thompson. Beeld ap

Sportzomer live

Rio dag 4 - Phelps pakt ook 20ste en 21ste goud op Olympische Spelen

Hij gaat nog even door. Michael Phelps heeft zijn eenentwintigste gouden medaille binnen, nadat hij nog geen uur eerder zijn twintigste pakte. Ditmaal was het de 4x200 meter vrije slag waarop Phelps en zijn Amerikaanse landgenoten ongenaakbaar waren. Nederland werd zevende. Phelps heeft nu 25 medailles behaald op vijf Olympische Spelen.

Turnsters bij wereldtop: zevende plek in teamfinale

Het Nederlands turnteam heeft zich dinsdag, op de dag dat de sportwereld slechts sprak over één afwezige turner met een stapprobleem, een waardige wereldtopper getoond. De nationale ploeg, geleid door de coaches Gerben Wiersma en Vincent Wevers, veroverde in de olympische landenwedstrijd de zevende plaats. De score van de kwalificatie van zondag werd met een half punt opgekrikt, van 171,929 naar 172,447 punten.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vandaag in het nieuws

Reizigers van en naar Schiphol hoeven geen rekening meer te houden met vertraging op het spoor. De werkzaamheden rond de luchthaven zijn na negen dagen afgerond. Het Braziliaanse parlement heeft ingestemd met het starten van een afzettingsprocedure voor president Dilma Rousseff, die verdacht wordt van corruptie. Ook uit Brazilië: sportnieuws. Tom Dumoulin komt vandaag in actie. Kan zijn pols het aan?

Aanraders van de redactie

Stroomlijnen langs de Waal, met een botte bijl

Langs de Waal is het waardevolle ooibos teruggekeerd. Gevolg van de aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit rond de rivier. Maar nu wordt de klok weer teruggedraaid. Misschien wel te ver. (+)

Beste chirurg doet vijf keer per dag hetzelfde

Een superspecialist maakt minder fouten dan een 'algemene' chirurg bij veelvoorkomende operaties. De verschillen tussen hypergespecialiseerde en 'algemenere' chirurgen zijn zodanig groot dat we patiënten de hogere risico's en lagere kansen op succes niet mogen aandoen.

Experts uit Bush-tijd keren zich tegen Trump

Vijftig vooraanstaande Republikeinse Amerikanen hebben in een open brief gewaarschuwd voor een eventueel presidentschap van Donald Trump. 'We zijn ervan overtuigd dat hij een gevaarlijke president zou zijn, die de nationale veiligheid en het welzijn van ons land op het spel zou zetten.' (+)

De Crobsche Waard bij Haaften; op de achtergrond de Waal. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

'Mijn schulden lopen op, ik lig er 's nachts wakker van'

Daphne uit Doetinchem (40) kan de studiekosten van 812 euro per maand niet langer opbrengen. Een paar maanden voor de eindstreep van haar hbo-deeltijdopleiding communicatie aan de hogeschool Windesheim in Zwolle dreigt ze te moeten stoppen. (+)

'Ik heb een hoge prijs betaald en die betaal ik nog steeds'

Giuseppe Carini moest Sicilië en zijn familie verlaten nadat hij had getuigd tegen de maffia. 'Ik heb geen spijt, maar de balans wijst erop deze keuze niet te maken.' (+)

Olaf Tempelman: 'In Oostenrijk hadden nazi's bijna weer de macht'

Landen kunnen flink verschillen. Een typische overeenkomst is dat je op de weerkaarten alleen van het weer ter plekke de details ziet. Ben je in een ander Europees land, dan kun je soms nog net zien hoe warm het is in Nederland. Ben je op een ander continent, dan krijg je slechts een grove indicatie van het weer in Europa. (+)

Met bivakmuts. Zo onherkenbaar mogelijk. Beeld Nicola Zolin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden