reactiesop nieuw steunpakket

Tweede steunpakket kabinet oogst lof en kritiek: ‘Recordaantal werklozen dreigt’

Het kabinet tast nog eens diep in de buidel om Nederland door de coronacrisis te slepen. Hoewel er lof is voor de verlenging van de steunmaatregelen, oogsten de aangescherpte voorwaarden kritiek.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het heetste hangijzer in de aanloop naar de persconferentie van woensdag was de ontslagboete voor bedrijven die gebruikmaken van de looncompensatieregeling (NOW). Nadat minister Wouter Koolmees vorige week in talkshow Op1 verkondigde dat hij voornemens was die te schrappen, buitelden vakbonden en oppositiepartijen over elkaar heen om te waarschuwen voor massaontslagen.

De polder probeerde de afgelopen dagen tot een compromis te komen, maar kwam er niet uit. Woensdag kondigde Koolmees alsnog aan dat een bedrijf dat staatssteun ontvangt niet langer 150 procent van de ontvangen subsidie per ontslagen werknemer moet terugbetalen, maar 100 procent.

‘Het kabinet neemt een verkeerde afslag met dit besluit’, stelt vakbond CNV in een reactie. ‘Alle sluizen richting een recordaantal werklozen staan nu open.’ FNV stelt dat het afschaffen van de boete indruist tegen de doelstelling van het pakket om banen en inkomens overeind te houden.

Andere gedachten

Voorzitter Han Busker roept de Tweede Kamer op om het kabinet op andere gedachten te brengen. Daarvoor lijkt de vakbond alvast aan het goede adres bij PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher. Hij zei vorige week al in de Volkskrant dat hij het nieuwe pakket zonder ontslagboete niet zal steunen. Op Twitter spreekt hij woensdag van ‘een grote fout’. SP-Kamerlid Lilian Marijnissen diende woensdagmiddag een motie in om de ontslagboete te behouden

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen dat de vakbeweging moeite heeft met het schrappen van de boete, maar stelt dat het noodzakelijk is dat bedrijven zich kunnen voorbereiden op ‘het nieuwe normaal’. ‘Hoe graag we ook zouden willen, het zal niet gebeuren dat iedereen zijn baan behoudt.’

De werkgeversorganisaties noemen het ‘een goede zaak’ dat er meer steun komt voor seizoensbedrijven en dat er een compensatieregeling komt voor de vaste lasten. Al twijfelen ze of 20 duizend euro voor de getroffen sectoren voldoende is. Dat bedrijven hiervoor moeten voldoen aan aangescherpte voorwaarden (geen bonussen en geen dividend uitkeren in 2020) noemt voorzitter Hans de Boer ‘logisch’.

Lees verder

Kabinet luidt de tweede ronde in: 13 miljard euro voor bedrijven, zzp’ers en flexwerkers.

Aan het overheidsinfuus en toch mensen ontslaan? De polder zoekt een middenweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden