Tweede stemronde nodig op bijna failliet Cyprus

De presidentsverkiezingen op Cyprus hebben zondag geen definitieve winnaar opgeleverd. Komende zondag volgt een tweede, beslissende ronde tussen de nummer één, de rechtse Nikos Anastasiades, en zijn linkse rivaal Stavros Malas. De Europese Unie volgt de verkiezingen met argusogen, omdat Cyprus bijna failliet is en miljardenhulp wil.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARJEN VAN DER ZIEL

ISTANBUL - De rechtse Anastasiades kreeg gisteren 46 procent van de stemmen, onvoldoende om de strijd in de eerste ronde te beslechten. Zijn linkse tegenstander Malas kreeg 27 procent. 'De overleving van ons land staat op het spel', zei Anastasiades zondag bij het uitbrengen van zijn stem.

De conservatieve voorman is op het zuidelijke, Griekse deel van Cyprus, waar gisteren de verkiezingen werden gehouden, niet erg populair, omdat hij zich in het verleden verzoenlijk opstelde in het conflict met het door Turkse troepen bezette Noord-Cyprus. Maar Anastasiades wierp zich in de campagne met succes op als een sterke leider, die het land uit de crisis kan helpen. En hij kreeg steun van de Duitse bondskanselier Merkel. 'De crisis maakt een leider nodig', luidde zijn slogan.

Noodleningen

Cyprus maakte eind vorig jaar voorlopige afspraken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over miljardensteun. De EU en het IMF willen het kleine eiland in de Middellandse Zee zo'n 17 miljard euro aan noodleningen verstrekken: 10 miljard voor de wankelende Cypriotische banken en 7 miljard voor de overheid.

Cyprus wordt dan het vierde land - na Griekenland, Portugal en Ierland - dat dit soort steun ontvangt. Maar de geldschieters stelden sluiting van de definitieve overeenkomst uit tot na de verkiezingen, omdat zij eerst willen weten wie de opgelegde bezuinigingen straks moet uitvoeren.

Intussen groeit binnen de EU en het IMF twijfel of het nietige Cyprus de geplande noodleningen zal kunnen terugbetalen. De staatsschuld van het eiland ligt rond 90 procent van het bruto binnenlands product en als de hulp wordt verstrekt, zal die schuld oplopen tot 140 à 150 procent.

De steun is bovendien controversieel omdat Cyprus een belastingparadijs is, dat populair is bij corrupte Russische politici en zakenmensen. Als de leningen worden verstrekt, wordt in feite belastinggeld uit landen als Nederland en Duitsland gebruikt om banktegoeden van rijke Russen veilig te stellen.

Weggesluisd

Volgens een recent rapport van de Amerikaanse denktank Global Financial Integrity (GFI) is tussen 1994 en 2011 naar schatting 158 miljard euro illegaal weggesluisd uit Rusland. Volgens GFI is een deel van dat geld geparkeerd op Cyprus.

De denktank wijst erop dat Cyprus, met een bescheiden bruto binnenlands product van 17 miljard euro, in 2009, 2010 en 2011 respectievelijk 97 miljard, 134 miljard en 96 miljard euro investeerde in Rusland.

Deze hoge bedragen weerspiegelen volgens de onderzoekers nauwelijks echte Cypriotische investeringen. Het gaat volgens hen voor een flink deel om illegale Russische tegoeden die, na te zijn witgewassen op Cyprus, worden teruggepompt in de Russische economie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden