Tweede ronde in Genève eindigt zonder resultaat

De tweede ronde van onderhandelingen over beëindiging van de burgeroorlog in Syrië is dit weekeinde op niets uitgelopen. Er is geen zicht op hervatting van de besprekingen. VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi en de ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië en Frankrijk hielden de Syrische regeringsdelegatie verantwoordelijk voor de mislukking.

Brahimi was zaterdag zichtbaar gefrustreerd, na afloop van een korte bijeenkomst met de Syrische delegatie en oppositiegroeperingen in Genève. Hij sprak zijn spijt uit tegenover de inwoners van Syrië: 'Ik verontschuldig me dat we hen in twee rondes niet veel hebben kunnen helpen.' Het struikelblok was volgens hem de hardnekkige weigering van het Syrische regime om te praten over een overgangsregering.

De in Genève aanwezige oppositie had afgelopen week juist een mildere toon aangeslagen. Niet langer werd het vertrek van president Bashir al-Assad met zoveel woorden genoemd als voorwaarde voor een politieke oplossing van het conflict. Dat heeft, zo meldde zondag het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, in drie jaar aan 140 duizend mensen het leven gekost.

Brahimi riep de strijdende partijen op zich intern te beraden over de vraag of, en hoe, de onderhandelingen voortgezet kunnen worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet weten dat de VN-Veiligheidsraad zich op korte termijn moet buigen over het verlichten van de humanitaire nood in Syrië. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de regering in Damascus, heeft eerdere ontwerpresoluties van westerse snit verworpen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden