DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Tweede PVV’er uit de kast als moslim

Joram van Klaveren.Beeld ANP

Goedemiddag,
terwijl oud-PVV’er Joram van Klaveren zijn bekering tot de islam wereldkundig maakte, zegde het kabinet de erkenning van de Venezolaanse president Maduro op en liet de VVD op lokaal niveau alvast zien dat het menens is met de klimaatscepsis. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

STAP VAN DE DAG
President Guaidó 

Het duurde even, maar daar was vanmiddag dan toch de officiële verklaring van het kabinet: Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president van Venezuela

Dat heeft minister Stef Blok besloten, omdat zittend president Nicolás Maduro het ultimatum van een aantal Europese landen heeft laten passeren.  Ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Denemarken en Groot-Brittannië erkennen Guaidó nu als tijdelijk staatshoofd met de opdracht om eerlijke en vrije verkiezingen uit te schrijven. 

Die stap is vooral van politieke betekenis. De diplomatieke betrekkingen met de vertegenwoordigers van de regering-Maduro blijven in stand, omdat daar vooralsnog het ‘effectieve gezag’ ligt. Maduro zelf toont zich vooralsnog niet erg onder de indruk van de buitenlandse druk

BEKERING VAN DE DAG
Van Klaveren moslim

Hij kent nog maar twee soera's en hij studeert nog volop in het kinderboek ‘Ik leer de Koran’, maar dat neemt niet weg dat het hem menens is: oud-PVV’er Joram van Klaveren heeft zich bekeerd tot de islam. Dat maakt hij vandaag bekend in interviews in NRC Handelsblad en bij de EO-radio.  Vijf jaar geleden stond hij als protestants-gereformeerd PVV-Kamerlid nog op de barricaden tégen de islam, nu ziet hij de islam als een verrijking voor Nederland: ‘Ja, dat geloof ik wel.’ 

Zijn bekering is een gevolg van zijn voornemen een ánti-islamboek te schrijven. Werkendeweg kwam hij tot het inzicht dat hij jarenlang een verkeerde indruk had van de islam.  ‘Ik heb bijgedragen aan het in stand houden en voeden van een slecht beeld van de islam, maar je kunt je niet voorstellen hoe die vooroordelen doorwerken, tot je er zelf mee te maken krijgt.’

Van Klaveren is niet de eerste voormalige PVV’er die deze weg aflegt: het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn ging hem voor. Die voorzichtige trend blijft op de sociale media uiteraard niet onopgemerkt: ‘Stop de islamisering, stop de PVV.’

EN DAN DIT NOG

Defensie onderzoekt schade burnpits
Nog geen twee weken geleden, toen de klachten kwamen, was de eerste reactie van Defensie vooral afwerend: gezondheidsklachten door burnpits in de militaire kampen, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Nu de klachtenstroom aanhoudt, gaat het ministerie om: sinds vandaag is er een officieel meldpunt waar bezorgde militairen zich kunnen melden. Naar aanleiding van hun klachten volgt later mogelijk een officieel onderzoek. 

Klimaatscepsis in Rijswijk
Het was de meeste niet-Rijswijkers waarschijnlijk ontgaan, maar het lokale klimaatdebat in de Zuid-Hollandse gemeente blijkt veel trekken te hebben aangenomen van het landelijke debat. Alleen is de VVD in Rijswijk al een stap verder: uit onvrede over het lokale klimaatbeleid stapten de liberalen vandaag uit het gemeentebestuur. De VVD’ers vinden dat de GroenLinks-wethouder veel te hard van stapel loopt met de plaatselijke energietransitie. Zij pleiten voor een time-out, ‘totdat de landelijke discussie over het Klimaatakkoord is beslecht’. De coalitiepartners reageren zeer teleurgesteld. 

Het Rijswijkse college in gelukkiger tijden. Van links naar rechts: Armand van de Laar (D66), Marloes Borsboom-Turabaz - (GroenLinks), Jorke van der Pol (VVD) en Björn Lugthart (Wij Rijswijk).

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden