Tweede massagraf ontdekt in Bangladesh

Soldaten hebben zaterdag in Bangladesh de stoffelijke resten van nog eens tien soldaten geborgen uit een massagraf binnen een militair complex in de hoofdstad Dhaka....

De muiterij bij de Bangladesh Rifles (BDR) eindigde donderdagavond na 33 uur en kostte voorzover bekend aan zeker 76 mensen het leven. Premier Sheikh Hasina beloofde de muiters amnestie als ze hun wapens zouden neerlegden.

De muiters doodden veel legerofficieren die voor een bijeenkomst op het BDR-hoofdkwartier waren. Brandweercommandant Sheikh Mohammed Shahjalal zei dat er veel meer lijken liggen die nog moeten worden geborgen. ‘Het is moeilijk, omdat de lichamen zo zijn toegetakeld en in staat van ontbinding verkeren’, aldus Shahjalal. Hij vreest dat dit laatste graf veel meer lijken bevat dan de 38 die vrijdag op een plaats werden aangetroffen.

De strijdkrachten hebben zaterdag beklemtoond dat ze achter de democratisch gekozen regering van premier Sheikh Hasina staan. Legerleider generaal Moeen Ahmed sprak met de premier. Hij zei na afloop het land te dienen en de democratie te waarborgen.

Bangladesh is vaker het toneel geweest van legercoups of pogingen tot een staatsgreep. Het land beleefde pas twee maanden geleden zijn laatste terugkeer naar de democratie.

De muiterij van afgelopen week had volgens waarnemers geen politieke achtergrond. Veel soldaten van de 45.000 man sterke paramilitaire grenstroepen voelen zich achtergesteld bij het leger. Het leger wordt beter betaald en geniet veel meer aanzien en privileges. Het levert vaak ook de hogere officieren voor de BDR. Onder de vermoorde officieren was de commandant van de BDR, generaal Shakil Ahmed.

Bij de BDR zou ook erg veel frustratie zijn over het feit dat ze nooit als blauwhelmen aan VN-vredesmissies mogen meedoen. Die missies zijn in de ogen van de Bangladeshi soldaten erg lucratief.

Zaterdag lijkt in Dhaka het begin van een gewoon weekeinde. Toch wordt gevreesd dat ondanks de geruststellende woorden van de legerleider, het leger deze muiterij nog niet als afgehandeld beschouwt.

(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.