Tweede man FARC gedood bij aanval

AMSTERDAM Het Colombiaanse leger heeft bij een grootschalig offensief de nummer twee van de guerrillabeweging FARC, Jorge Briceño Suárez, bijgenaamd Mono Jojoy, gedood....

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos sprak woensdag van ‘de zwaarste klap voor de FARC in zijn hele bestaan’. Bij de legeractie zouden zeker twintig FARC-strijders zijn gedood, onder wie mogelijk ook de Nederlandse guerrillastrijder Tanja Nijmeijer.

‘Het symbool van terreur is gevallen’, zei een jubelende president Santos over de dood van de 57-jarige Mono Jojoy, die het bevel voerde over het oostelijk- en zuidelijk blok van de FARC en wordt verdacht van honderden moorden en ontvoeringen. Volgens Santos is de dood van Jojoy ‘historisch belangrijker’ dan de dood van Raúl Reyes, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de guerrillabeweging, bij een bombardement in Ecuador medio 2008, of de spectaculaire bevrijdingsactie in juli van datzelfde jaar van vijftien FARC-gijzelaars, onder wie de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Jojoy kwam om het leven bij een meerdaagse militaire actie die het Colombiaanse leger Operatie Sodom had gedoopt. Ruim 400 militairen, die werden ondersteund door 30 gevechtsvliegtuigen en 25 helikopters, openden maandagavond de aanval op Jojoy’s junglekampement, nabij het stadje La Macarena in het centrale departement Meta. Negenmaal leverden de grondtroepen slag met naar schatting tussen de 600 en 1.000 FARC-strijders voordat ze volgens minister van Defensie Rodrigo Rivera, ‘woensdag eindelijk wisten door te dringen tot de moeder aller FARC-kampementen’.

Minister Rivera sprak van een groot complex van driehonderd meter lang voorzien van tunnels en een betonnen bunker, dat hij omschreef als ‘het strategisch hart van de FARC’. Hier in de buurt zou ook het levenloze lichaam zijn gevonden van FARC-commandant Jojoy, die gold als een van de radicaalste, maar ook militair een van de begaafdste bevelhebbers binnen het zevenkoppige Secretariaat van de FARC, de hoogste leiding van de guerrillabeweging.

De belangrijkste FARC-leider, Alfonso Cano, zou zich schuilhouden in de bergen in centraal-Colombia. Andere bevelhebbers van het Secretariaat zouden volgens Colombiaanse inlichtingendiensten vermoedelijk in de buurlanden Venezuela en Ecuador verblijven.

Donderdag was alleen van Jojoy, wiens handelsmerk een zwarte baret was, de identiteit vastgesteld. Forensische experts waren druk bezig om te achterhalen wie de twintig andere gedode FARC-strijders zijn en of onder de slachtoffers mogelijk ook andere kopstukken van de guerrilla zouden zitten.

Volgens bronnen bij de Colombiaanse inlichtingendiensten en diverse Colombiaanse media zou mogelijk ook de Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer bij de legeractie zijn omgekomen. De 32-jarige Nijmeijer uit het Overijsselse Denekamp, die zich in 2002 bij de FARC aansloot en wereldberoemd werd nadat het Colombiaanse leger in 2007 delen van haar gevonden dagboek had gepubliceerd, was al enige tijd werkzaam als persoonlijk assistent van Jojoy.

Nijmeijer zou vooral vertaal- en computerwerk voor Jojoy hebben verricht en ten tijde van de aanval in het junglekamp aanwezig zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden