Tweede man Dutchbat III: bijna misdadig dat regering ons naar Srebrenica stuurde

De tweede man van het verguisde bataljon Dutchbat III, Rob Franken, noemt het 'bijna misdadig' dat de Nederlandse regering hem en zijn mannen naar Srebrenica heeft gestuurd. De VN-missie om de moslim-enclave te beschermen, mondde in de zomer van 1995 uit in de moord op meer dan 8000 moslimmannen-en jongens door de Bosnische Serviërs.

Rob Franken: 'In de pers werden wij Dutchbatters neergezet als lafaards, leugenaars, misdadigers, incompetent, vul maar in.' Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Rob Franken: 'In de pers werden wij Dutchbatters neergezet als lafaards, leugenaars, misdadigers, incompetent, vul maar in.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In een interview met de Volkskrant doorbreekt de plaatsvervanger van commandant Thom Karremans zaterdag twee decennia van stilzwijgen in de media, die hij heeft beticht van 'hysterisch geblaat.' Franken: 'In de pers werden we neergezet als lafaards, leugenaars, misdadigers, incompetent, vul maar in.' Hij verwijt de regering en de toenmalige legerleiding dat beeld niet gecorrigeerd te hebben.

Zijn grootste grief is dat de regering de blauwhelmen destijds op pad stuurde voor een onmogelijke missie. Franken heeft zich aangesloten bij een groep Dutchbatters -inmiddels uitgegroeid tot ruim 200 man- die een claim tegen de staat hebben ingediend wegens onzorgvuldig handelen en nalatigheid jegens het hele bataljon. Maandag overleggen advocaten namens de groep daarover met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie.

Franken verklaart zijn woede uit de uitspraak van minister van Defensie Jeanine Hennis, eerder dit jaar, dat de opdracht van de militairen 'reeds op voorhand onuitvoerbaar was.' Voordien had hij de falende missie toegeschreven aan 'amateurisme, gebrek aan vakkennis, onvoldoende daadkracht van de legerleiding en politiek Den Haag, vul maar in.' Nu zegt hij: 'Het was kwaadaardig om ons op missie te sturen, bijna misdadig. Het zijn zware woorden, maar je moet het zien in de context: we hebben kerels verloren daar, we hebben mannen met verminkte gezichten, geamputeerde benen, ptss (posttraumatische stressstoornis)'.

Lees het hele interview zaterdag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden