Tweede man Afghaanse geheime dienst dood

Zelfmoordaanslag Mehterlam eist 23 levens...

APANP en Reuters

KABUL Een zelfmoordterrorist heeft woensdag een groep regeringsmedewerkers aangevallen die een moskee verliet in de stad Mehterlam, de hoofdstad van de oostelijke Afghaanse provincie Laghman. Zeker 23 personen werden gedood, onder wie Abdullah Laghmani, de tweede man van de Afghaanse inlichtingendienst en een naaste medewerker van president Hamid Karzai. Ook de voorzitter van de lokale provincieraad en de directeur van het bureau van de gouverneur kwamen om.

Een Talibanwoordvoerder eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De regeringsmedewerkers hadden de moskee in Mehterlam, honderd kilometer ten oosten van Kabul, bezocht in verband met een speciale dienst ter ere van de ramadan.

De aanslag had plaats terwijl de spanningen over de presidentsverkiezingen van 20 augustus hoog oplopen. De kiescommissie in Afghanistan verricht onderzoek naar meer dan 2.500 klachten van verkiezingsfraude.

Het tellen van de stemmen is nog altijd niet afgerond. De landelijke kiesraad zei woensdag dat Karzai op 47,3 procent van de stemmen stond, iets meer dan eerder gemelde percentages. Zijn grootste rivaal Abdullah Abdullah volgt met 32,6 procent. Karzai heeft 50 procent of meer nodig om een tweede stemronde te vermijden.

De VN meldden woensdag een succesje in de strijd tegen de productie van opium in Afghanistan. Deze is vorig jaar met 10 procent gedaald, terwijl de prijzen voor de drug op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar liggen. ‘De bodem valt weg’ onder de grootste opiummarkt ter wereld, aldus de VN woensdag.

Met name in de provincie Helmand, een bolwerk van de Taliban waar Britse en Amerikaanse troepen deze zomer een groot militaire offensief zijn begonnen, is de teelt afgenomen. Opiumproductie in deze provincie, die voor 70 procent aan de totale Afghaanse teelt bijdraagt, daalde hier tussen 2007 en 2008 met eenderde.

Afghanistan produceert 90 procent van de opium in de wereld. Met het geld dat dit oplevert, financieren opstandelingen en criminelen hun acties. Tegenwoordig werken beide groepen nauw samen in wat de VN ‘narcokartels’ noemt. Vanwege die samenwerking zijn Amerikaanse en andere NAVO-militairen zich afgelopen jaar gaan richten op opslagruimtes voor drugs. In de eerste helft van 2009 is bij zulke operaties 50 ton opium vernietigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden