tweede m/v

Volkskrant Banen zet elke week de tweede man of vrouw achter een bekend iemand in de schijnwerpers. Dit keer: Henk Faas (42), woordvoerder en communicatieadviseur van de burgemeester van de gemeente Ede....

‘Nu werk ik nog voor de interim-burgemeester van Ede, Tineke Netelenbos. Op 23 januari wordt Cees van der Knaap als burgemeester geïnstalleerd en dan ben ik zijn woordvoerder en communicatieadviseur. Hij neemt daarvoor dus niet iemand uit Den Haag mee.

‘We hebben al een paar keer gesproken. Prettige gesprekken waren dat. Het gaat de komende tijd vooral om het imago van de burgemeester en van de gemeente. Weinig mensen van buiten weten dat Ede 107 duizend inwoners heeft. Een grote stedelijke kern, met omliggende dorpen en veel groen. Over het imago van Ede dat Van der Knaap wil, moeten, in samenspraak met het college van burgemeester en wethouders, nog knopen worden doorgehakt. Ik sta hem verder bij als het gaat om woordvoering, speeches en het uitdragen van beleid dat te maken heeft met zijn portefeuille.

‘Of Van der Knaap zelf al een imago heeft? Hij werd persoonlijk bekend omdat hij ooit aangaf ‘excellentie’ een mooie aanspreektitel te vinden voor staatssecretaris van Defensie. Nou, zo formeel heb ik hem niet meegemaakt. De formeelste aanspreektitel in zijn nieuwe functie is burgemeester. Die kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld werkbezoeken.

‘En de media berichtten natuurlijk over het rookhok dat voor Van der Knaap wordt getimmerd. Er zijn nu door een verbouwing tijdelijk geen rookplekken, maar er komen er twee, hoor. Dus echt niet exclusief voor de burgemeester. Zelf ben ik een hardloper, ik rook niet. Maar ik ben niet van plan Van der Knaap van het roken af te helpen. Misschien zou het een goed advies zijn.’

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden