Tweede kroongetuige wacht als wanbetaler mogelijk vervolging; Abbas: Hakkelaar hasjbendeleider

Ook de tweede kroongetuige in het Hakkelaar-proces, F. Abbas, heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam Johan V. aangewezen als leider van de bende die op grote schaal hasj smokkelde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Desondanks is het niet ondenkbaar dat deze cruciale getuige, die bemiddelde tussen de Pakistaanse hasjleveranciers en de Hakkelaar-bende, binnenkort zelf wordt vervolgd. Abbas is te laat met het betalen van de geldsom die hij aan justitie moest overmaken om vervolging wegens zijn bemiddelingsrol te ontlopen. De Indiër, die een Portugees paspoort bezit, heeft slechts 325 duizend gulden betaald van de 1,8 miljoen gulden die hij vóór 1 september aan het OM moest overmaken.

Abbas verzekerde gisteren in de zwaarbewaakte rechtszaal, waarin zo'n twintig politiemannen en parketwachten waren geposteerd, dat hij zijn schuld zal voldoen. Maar justitie lijkt haar geduld te hebben verloren met deze getuige, die met medewerking van de Engelse autoriteiten naar Amsterdam was overgevlogen. Abbas zit al zes maanden in Londen gevangen omdat België om zijn uitlevering heeft gevraagd. De Belgische justitie verdenkt hem van het witwassen van grote hoeveelheden drugsgeld.

In de gevangenis is Abbas onlangs bezocht door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, onthulde hij gisteren. De Amerikanen wilden meer weten over de megapartijen hasj die via Canada naar de Verenigde Staten zijn getransporteerd.

De Hakkelaar-bende wordt ervan verdacht driehonderd ton hasj van Pakistan naar West-Europa en Noord-Amerika te hebben gevaren. Johan V. kreeg daar van de rechtbank zes jaar celstraf voor, de nu eveneens terechtstaande Koos R. vijf jaar.

Een duidelijk ouder en magerder geworden Abbas ontkende een deal te hebben gesloten met de Amerikanen, die een uitleveringsverzoek tegen de Hakkelaar voorbereiden. Het bezoek van de DEA-agenten aan Abbas kan erop wijzen dat de Amerikanen serieus overwegen V. in hun eigen land te vervolgen. Abbas ontkende ook ooit in heroïne, cocaïne of wapens te hebben gehandeld, zoals her en der is gesuggereerd. 'Niemand heeft daar ooit enig bewijs voor kunnen leveren', zei hij.

Voor het eerst tijdens het hoger beroep was de Hakkelaar zelf aanwezig op de zitting. V. had tot gisteren toe steeds geweigerd te verschijnen uit protest tegen het 'mediacircus'. Ook was hij het niet eens met de extreme veiligheidsmaatregelen tijdens het proces, dat plaatsvindt in een speciaal verbouwd pand in Amsterdam-Osdorp.

Abbas is de tweede kroongetuige die tijdens het hoger beroep de eerder gedane beschuldigingen aan het adres van de Hakkelaar gestand heeft gedaan.

Drie weken geleden heeft ook de voormalige chef logistiek in de Hakkelaar-bende, A. Karman, voor het hof de belastende verklaringen herhaald die hij eerder voor de rechtbank had afgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden