Tweede kans op zijn Amerikaanse Droom

Zijn eerste avontuur in de VS duurde niet lang. Nu verkoopt Reinout Oerlemans zijn tv-bedrijf Eyeworks mogelijk aan Warner Brothers.

Wordt Reinout Oerlemans via een omweg dan alsnog groot in Amerika? In de zomer van 2008 vertrekt de producent, presentator en regisseur met zijn gezin voor minimaal drie jaar naar Los Angeles om zijn internationale televisiebedrijf Eyeworks 'naar een nieuwe fase te tillen'. Een jaar kredietcrisis later is de producent, een illusie armer, alweer terug in Amsterdam, waar hij op het hoofdkantoor niet gemist blijkt te kunnen worden. Nu lijkt een herkansing op de Amerikaanse droom in de maak: Warner Brothers zou de producent van onder meer de internationale hit Sterren Springen en Flikken Maastricht willen kopen.


Volgens zakenzender RTL Z doet de Amerikaanse televisie- en filmproducent al boekenonderzoek bij Eyeworks, dat vorig jaar ongewild landelijk bekend werd door het zonder toestemming van patiënten filmen op de Eerste Hulp van het VU medisch centrum. De verkoop van het bedrijf van Oerlemans zou nog niet definitief zijn, maar zo'n blik in de boeken wordt normaal gesproken pas gegund als er al een principeakkoord is. Eyeworks-commissaris en mediaondernemer Ruud Hendriks wilde dinsdag niet meer kwijt dan de open deur dat 'iedereen met iedereen praat'. Oerlemans zelf meldde aan RTL Boulevard niet te reageren op 'geruchten in de markt'.


Maar vreemd zou een verkoop niet zijn. Oerlemans (42) zette Eyeworks drie jaar geleden zelf al in de etalage. Hij vroeg zakenbank Goldman Sachs de mogelijkheden van een fusie of verkoop in kaart te brengen. Eyeworks - omzet in 2012 ruim 250 miljoen euro, nettowinst 13,9 miljoen, 1.500 medewerkers in 15 landen - behoort na een reeks overnamen tot de mondiale subtop, na de echte reuzen Fremantle (van RTL) en Endemol. Een fusie of verkoop zou een derde mondiale grootmacht opleveren. Maar in het voorjaar van 2011 meldt Oerlemans dat hij gezien de goede vooruitzichten toch maar zelfstandig door gaat. Volgens de critici was het eerder zo dat hij geen koper kon vinden, althans niet voor de 200 miljoen euro die naar verluidt werd gevraagd.


Het is de tijd dat Oerlemans, beroemd geworden als Arnie in Goede Tijden Slechte Tijden, ook in de betere kringen enige faam verwerft als regisseur van Komt een vrouw bij de dokter. Na zijn goed ontvangen filmdebuut naar de bestseller van Kluun tooit de producent zich met een artistieke baard; hij zou, tien jaar na het oprichten van zijn bedrijf, ook weleens toe zijn aan andere dingen dan het uitbaten van tv-formats. Eyeworks is groot geworden met 'lijstjes-tv' als Typisch Tachtig en De Nationale IQ Test. Oerlemans zet onvermoeibaar door om van Eyeworks net zo'n succes te maken als rivaal Endemol. Vooral het pitchen - het volhardend aanprijzen van programma-ideeën bij tv-zenders - beheerst als hij geen ander.


Niet alles lukt. Zijn eind 2011 verschenen tweede film Nova Zembla, met Doutzen Kroes, krijgt aanzienlijk mindere recensies; niveau History Channel, oordeelt het gezaghebbende Variety. Daar komt vorig jaar de rel rond het realityprogramma 24 uur tussen leven en dood van Eyeworks en het VUmc bij. De producent filmt op de Eerste Hulp van het Amsterdamse ziekenhuis zonder dat de patiënten daarvan duidelijk op de hoogte zijn gesteld. De zaak wordt uiteindelijk voor 50 mille, waarvan 20 duizend euro voor Eyeworks, met het Openbaar Ministerie geschikt. Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeke wint een prijs voor haar boze interview met de VUmc-verantwoordelijken en Oerlemans, die niet helemaal lijken te begrijpen wat ze nou eigenlijk verkeerd hebben gedaan.


Ondanks de filmflop en de realityrel lijkt Oerlemans nu met Warner Brothers alsnog een koper te hebben gevonden voor zijn televisie- en filmbedrijf. 'Warner Bros', onder meer bekend van de Harry Potter-reeks, boekte in 2012 een omzet van 12,5 miljard dollar (9,2 miljard euro) met films, tv-programma's en games. Moeder Time Warner (omzet 28,7 miljard dollar) is de eigenaar van onder meer HBO en CNN. De combinatie van Warner Brothers en Eyeworks zou alsnog een serieuze concurrent kunnen opleveren voor Endemol en Fremantle.


Het is niet bekend of Oerlemans na de mogelijke verkoop aanblijft en zo ja, in welke rol. Dat aanblijven van de drijvende kracht is vaak wel gebruikelijk voor de overnemende partij; Oerlemans keerde niet voor niets versneld terug uit de VS naar Amsterdam.


Naast de oprichter zelf zal er nog een grootaandeelhouder tevreden toekijken als de verkoop van Eyeworks doorgaat: Joop van den Ende, goed voor 30 procent van de aandelen en naar verluidt al sinds de soaptijd de beschermengel en suikeroom van oogappel Oerlemans.


Allemaal Eyeworks

Beauty & de Nerd

De Nationale IQ Test

De Nieuwe Moszkowicz

Dokter Deen

Echte Gooische Meisjes

Flikken Maastricht

Groeten uit de Rimboe

Je Echte Leeftijd

Oh Oh Cherso

Obese

Seinpost Den Haag

So You Wanna Be a Popstar

Sterren Dansen op het IJs

Sterren Springen Op Zaterdag

Strictly Come Dancing

Films

Komt een vrouw bij de dokter

New Kids Turbo/New Kids Nitro

Nova Zembla (3D)

Bro's Before Ho's

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden