Tweede Kamer zet druk op overleg over huursubsidie

De kamercommissie voor volkshuisvesting komt maandag terug van reces voor spoedoverleg met staatssecretaris Tommel over de gevolgen van de nieuwe huursubsidieregels voor degenen die hun inkomen in 1997 fors zien dalen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tommel heeft de zorg van de Kamer niet kunnen wegnemen dat duizenden huurders die in de WW of WAO raken of met een klein pensioen 65 worden, honderden guldens subsidie mislopen.

Premier Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad: 'Het kan niet de bedoeling kan zijn dat mensen die de pech hebben flink in inkomen achteruitgaan, ook nog eens slechter worden van de nieuwe huursubsidieregels.'

Tommel schrijft de Kamer dat hij voor 'het overgrote deel van de doelgroep, het betreft de schrijnende gevallen', een goede regeling heeft getroffen. Maar de fracties van PvdA, CDA, GroenLinks en SP vinden Tommels brief teleurstellend.

De staatssecretaris becijfert dat zevenduizend huishoudens tussen wal en schip raken. 'Dat is geen incidentje', vindt PvdA-kamerlid Duivesteijn. Andere cijfers uit de brief wijzen erop dat het vermoedelijk om tienduizend huishoudens gaat.

Tommel verwijst deze mensen naar de bijzondere bijstand, maar daarvan zegt CDA-kamerlid Biesheuvel: 'De gemeenten zien ons al aankomen.'

Er is geen landelijke regeling voor een woonkostentoeslag uit de bijzondere bijstand, de gemeenten voeren een eigen beleid en hanteren eigen inkomensgrenzen.

De problemen zijn het gevolg van de wijziging van de huursubsidiewet per 1 juli. Uitgangspunt is niet meer het geschatte inkomen over het lopende jaar, maar het fiscale inkomen over het voorgaande jaar. Dat is voordelig voor mensen die meer gaan verdienen, maar nadelig voor mensen die werkloos of arbeidsongeschikt raken of 65 worden.

Tommel heeft de Kamer bij de behandeling van de wet toegezegd een ruimhartige regeling voor deze groep te treffen. Maar in de praktijk blijkt zij volgens Duivesteijn 'meest minimaal'. Ze geldt alleen voor huurders die hun inkomen met 17 procent zien dalen tot bijstandsniveau of netto AOW. Duivesteijn en Biesheuvel vragen zich af of de inkomensgrens kan vervallen en willen nog eens goed naar dat percentage kijken.

Tommel geeft in zijn brief rekenvoorbeelden van huishoudens die, ondanks inkomensdalingen van meer dan 20 procent, een jaar moeten wachten op huursubsidie. Tot ergernis van Duivesteijn schrijft hij er niet bij welk bedrag deze mensen mislopen.

Maar deskundigen rekenden hem voor dat het gaat om bedragen van 2750 gulden voor een alleenstaande en 3500 voor een paar. Uitgaande van tienduizend huishoudens bezuinigt de staatssecretaris zo, tegen de bedoeling van de Kamer in, rond 30 miljoen gulden op de huursubsidie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden