Nieuws abortus

Tweede Kamer wil subsidie aan ‘anti-abortusstichting’ Siriz stopzetten

De meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de subsidie aan de stichting Siriz, die vrouwen steunt bij hun beslissing om al dan niet een abortus te ondergaan, wordt gestaakt. Volgens GroenLinks en de PvdA, initiatiefnemers van het voorstel, is de hulp die Siriz biedt niet neutraal. Siriz krijgt jaarlijks 1,7 miljoen euro subsidie.

Op het Plein voor de Tweede Kamer heeft de Vereniging van het Ongeboren Kind (VBOK) een kleine expositie ingericht over het ongeboren kind. Beeld ANP

Volgens EenVandaag, dat een rondgang maakte langs fracties in de Tweede Kamer, zal het voorstel de subsidie te stoppen worden gesteund door SP en PVV, en ook door de regeringspartijen VVD en D66. Daarmee komt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor deze subsidie, in een lastig parket: hij is juist wel enthousiast over Siriz.

Siriz komt voort uit een oer-christelijke anti-abortusorganisatie, de Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind, VBOK. VBOK voert campagne tegen abortus, onder meer onder de naam ‘De mars voor het leven’. De twee organisaties staan nu formeel los van elkaar, maar zijn sterk met elkaar verweven. Twee bestuurders van VBOK zitten ook in de Raad van Toezicht van Siriz. Marjan Haak-Griffioen is voorzitter van beide. VBOK is ook een belangrijke financier van Siriz. Deze zomer betrokken de twee organisaties samen een nieuw hoofdkantoor in Gouda. En staatssecretaris Blokhuis verrichtte de openingshandelingen.

‘Sturende’ opstelling

Volgens Corinne Ellemeet van GroenLinks, die het amendement om de subsidie te stoppen opstelde samen met Lilianne Ploumen van de PvdA, stelt Siriz zich sturend op door vrouwen te wijzen op mogelijke spijt die ze in de toekomst van hun keuze kunnen krijgen. ‘Ik verwacht van zo’n organisatie dat ze zich neutraal opstellen, en dat doen ze niet. Ze wijken ook af van wetenschappelijke feiten. Ze zeggen tegen vrouwen die twijfelen dat ze een trauma kunnen oplopen, en dat ze het risico lopen onvruchtbaar te worden. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet zo is.’ Om die reden keren ook artsenorganisaties NVOG (gynaecologen) en het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG zich tegen de subsidie aan Siriz.

Staatssecretaris Blokhuis laat via zijn woordvoerder weten dat hij toch al bezig was aan een ander beleid om de subsidie te regelen. Er zullen heldere criteria komen, waaraan elke organisatie zich zal moeten houden, zegt de woordvoerder. Maar Ellemeet is niet onder de indruk. ‘Siriz mag die criteria deels zelf opstellen. Ik vind alvast dat één criterium erin moet staan: organisaties mogen zich niet bezighouden met een lobby tegen abortus.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden