Tweede Kamer wil dat minister pooiers aanpakt

De Tweede Kamer wil het werk van pooiers strafbaar stellen. Een verbod op het zogenoemde souteneurschap kan volgens een Kamermeerderheid helpen bij de bestrijding van gedwongen prostitutie....

ANP

Een verzoek van de SGP aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om te onderzoeken hoe het souteneurschap strafbaar kan worden gesteld, kreeg dinsdag steun van een ruime meerderheid in de Kamer. Ter onderbouwing van de motie verwijst de SGP naar het pleidooi dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen twee maanden geleden heeft gehouden voor een pooierverbod.

Hirsch Ballin heeft al aangekondigd dat hij strenger zal optreden tegen misstanden in de prostitutie. Hij liet bij de begrotingsbehandeling van zijn departement deze maand ook weten dat de legalisatie van prostitutie niet in alle opzichten heeft gebracht wat ervan verwacht werd.

Sinds 2000 is het bordeelverbod opgeheven. Het parlement maakte een einde aan het verbod in de hoop de positie van prostituees te verbeteren.

Inmiddels staat de opheffing van het verbod van alle kanten ter discussie. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie constateerde dit voorjaar dat de opheffing van het verbod niet heeft geholpen om gedwongen prostitutie tegen te gaan. Uit de praktijk blijkt dat het aantal misstanden in de branche toeneemt.

Hirsch Ballin bereidt inmiddels een wet voor waardoor gemeenten ervoor kunnen kiezen geen prostitutie toe te staan. Daarnaast wordt onderzocht of het bezoek van prostituees strafbaar kan worden gesteld.

Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie waarin de ChristenUnie vraagt of dat onderzoek breder kan worden getrokken. De christelijke partij wil dat het kabinet ook bekijkt hoe het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam zich verhoudt tot legale prostitutie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden