NieuwsSekswerk

Tweede Kamer vindt openlijk betalen voor seks beter dan illegale prostitutie

Een boete na hoerenbezoek? Plat gesteld legde deze vraag donderdag in de Tweede Kamer ideologische scheidslijnen bloot die ook dwars door de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lopen.

De Wallen in Amsterdam. Jongerenbeweging Exxpose wil betalen voor seks strafbaar maken.  Beeld ANP
De Wallen in Amsterdam. Jongerenbeweging Exxpose wil betalen voor seks strafbaar maken.Beeld ANP

Aanleiding was het burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’ van jongerenbeweging Exxpose, dat meer dan veertigduizend handtekeningen wist op te halen om vier minuten spreektijd in de Kamer te krijgen. Het was, sinds de invoering van dit instrument in 2006, de vijftiende keer dat een burger de plenaire zaal toesprak.

Initiatiefnemer Natasja Bos riep de Kamer op om het betalen voor seks strafbaar te stellen. Zij en andere jongeren willen prostitutie niet verbieden, maar sekskopers beboeten. Dit in navolging van het Zweedse ‘gelijkheidsmodel’, dat wil voorkomen dat mannen met macht en geld toestemming voor seks afkopen bij vaak kwetsbare vrouwen. Als de klant strafbaar is, luidt de redenering, zal de vraag dalen en zijn vrouwen minder vatbaar voor pooiers en mensenhandelaren.

Bos vond een instemmend oor bij de christelijke partijen CDA, CU en SGP. ‘Prostitutie is de belichaming van onrecht, ongelijkheid en een duistere wereld, maar wordt in ons land steevast goedgepraat’, zei CU-Kamerlid Van der Graaf. CDA-Kamerlid Kuik: ‘Waar is de glamour van tien tot vijftien penetraties per dag?’ ‘Seks is liefde, geen handelswaar’, vond SGP-leider Van der Staaij.

Tegenover de christelijke minderheid, met twee regeringspartijen, stond een Kamermeerderheid die een andere route verkiest om misstanden tegen te gaan. Want dat die er zijn, sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000, daarover was de hele Kamer het eens.

Alternatieven

VVD, PVV, SP, D66, GroenLinks en PvdA wezen in uiteenlopende bewoordingen op alternatieven. Straffen van 20 jaar cel voor mensenhandelaren, stelde PVV’er Markuszower voor. GL-Kamerlid Van den Berge hoorde in zijn contacten met sekswerkers vaak terug: ‘Geef ons rechten, geen repressie.’ Misstanden beëindig je niet met een verbod, zei SP-Kamerlid Van Nipsen. ‘Dan gaat het ondergronds.’ En D66-Kamerlid Bouali bracht een werkbezoek aan Frankrijk, dat het Zweedse model overnam: ‘De bossen van het Bois de Boulogne zijn geheel gevuld met illegale prostitutie, dat wil ik niet hebben.’

Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie, VVD) wees erop dat sinds juli de Wet regulering sekswerk bij de Raad van State ligt, die dus bijna klaar is voor behandeling in het parlement. De opheffing van het bordeelverbod heeft de verantwoordelijkheid voor legale prostitutiebedrijven bij gemeenten gelegd, met grote lokale verschillen tot gevolg. De nieuwe wet stelt de minimumleeftijd op 21 jaar en eist een uniforme vergunning voor zowel individuele sekswerker als bedrijven. Een klant die seks heeft met een prostituee zonder de vereiste papieren, zal strafbaar zijn.

VVD-Kamerlid Bolkestein sprak de hoop uit dat de christelijke partijen, met hun wens tot een verbod op betaalde seks, straks wel achter de regulerende wet staan. ‘Lastig, maar we zien het hopelijk spoedig.’

LEES OOK:

Sinds sekswerkers hun beroep na de corona-lockdown weer mogen uitoefenen, is het ouderwets druk op de Wallen in Amsterdam. U leest de reportage hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden