Tweede Kamer twijfelt over verlengen Mali-missie

Een groot deel van de Tweede Kamer twijfelt over de Mali-missie vanwege de gebrekkige luchtsteun die dreigt voor de Nederlandse militairen daar. Tussen 1 maart en 1 mei hebben ze geen beschikking over gevechtshelikopters.

Vandaag is er overleg over verlenging van de Mali-missieBeeld anp

Dit blijkt uit brieven van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) aan de Kamer en uit een rondgang langs parlementariërs. Nederland haalt de eigen, versleten Apache-helikopters per 1 maart terug uit Mali, schrijft het kabinet. Het 'streven' is dat Duitse Tiger-gevechtshelikopters 'vanaf 1 mei operationeel zijn'.

Het ontbreken van luchtsteun voor militairen is een nationaal trauma sinds Nederland in 1995 vergeefs om vuursteun van vliegtuigen van bondgenoten vroeg toen de moslimenclave Srebrenica werd aangevallen.

'Wij vragen garanties voor zowel gevechtshelikopters als transporthelikopters om gewonden te vervoeren', zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. 'Indien die capaciteit er niet is, kunnen militairen alleen een rondje om hun kamp lopen en dat gaat ten koste van de effectiviteit van de missie.'

Veiligheid Nederlandse militairen

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff: 'Gevechtssteun is een harde voorwaarde. Desnoods moeten de Nederlandse Apaches langer blijven.'

De VVD en het CDA zijn eveneens bezorgd over de veiligheid van Nederlandse militairen, maar wijzen erop dat de gevechtscapaciteit volgens Defensie is ondervangen doordat een mortier-eenheid zich bij de militairen voegt. Deze eenheid kan met een soort raketwerper op de schouder vuursteun bieden aan collega's in het nauw.

Wat voor de VVD wel 'heilig' is, is de medische evacuatiecapaciteit. Die zou ook worden geregeld door helikopters uit Duitsland, maar dat land moet officieel nog instemmen met de hulp.

Het Nederlandse helikopterdetachement verlaat de missie in MaliBeeld anp

Gevechtscapaciteit

VVD-kamerlid Han ten Broeke: 'Het is een absolute no-go voor mij als die capaciteit wegvalt.' De steun van het CDA voor de Mali-missie is onzeker zolang het Duitse parlement nog niet officieel heeft ingestemd met de inzet van helikopters.

De PvdA is 'groot voorstander' van de missie, maar heeft wel vragen over de aanstaande gevechtscapaciteit van de Nederlanders in Mali. 'Zonodig zou de inzet tijdelijk aangepast moeten worden', zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Nederland heeft momenteel circa vierhonderd militairen in Mali gestationeerd. In oktober zei het kabinet uit te gaan van een 'naadloze overdracht' van de helikoptercapaciteit aan Duitsland, begin 2017.

De Tweede Kamer overlegt vandaag met ministers Koenders en Hennis over de voortgang van de Mali-missie. Defensie wil desgevraagd niet reageren op de mogelijk gebrekkige luchtsteun en verwijst naar het debat hierover donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden