Tweede Kamer teleurgesteld over rapport elektronische snelweg

De Tweede Kamer noemt het rapport over de elektronische snelweg 'teleurstellend'. De door minister Wijers van Economische Zaken ingestelde werkgroep die plannen moest bedenken heeft gefaald, vindt de Kamer....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens VVD-kamerlid Voûte blijkt uit het rapport dat er sprake is van een patstelling tussen de bedrijven die moeten investeren in de bouw van de infrastructuur en de ontwikkeling van nieuwe diensten. Zo hebben de partijen nog geen definitieve standaard afgesproken voor een decoder, een kastje dat de tv en computer moet aansluiten op de snelweg.

Volgens het rapport zijn de marktpartijen het er wel over eens dat de standaard er moet komen. 'Dat werd twee jaar geleden ook al gezegd', aldus Voûte. 'Zo versnel je de aanleg van de elektronische snelweg niet', zegt zij, reagerend op een uitspraak van Wijers dat Nederland sneller is dan de rest van Europa. 'Nederland dreigt af te glijden naar een magere middenpositie.'

De bedrijven hebben een aantal voornemens geuit over investeringen in onder andere de kabelnetwerken, om ze geschikt te maken voor Internet en digitale diensten zoals beeldtelefonie en digitale tv. Daarmee is de komende zes jaar tien miljard gulden gemoeid. 'Die voornemens zouden er ook wel geweest zijn zonder deze werkgroep', zegt PvdA-kamerlid Van Zuijlen. 'Dat roept de vraag op of de werkgroep niet overbodig is geweest.'

Vouûe wil dat Wijers werk maakt van de plannen om de overheid als klant van nieuwe diensten te laten fungeren. Zo kunnen investeringen in die diensten eerder winstgevend worden. Wijers zei gisteren dat hij studeert op plannen om dat te bewerkstelligen. Investeringen bij politie, brandweer en defensie in nieuwe informatietechnologie kunnen daarvoor gebruikt worden.

Van Zuijlen wil dat de overheid de regelgeving en het toezicht op de telecommunicatie verbetert. Dat kan de belemmeringen voor investeringen wegnemen. 'Daar zit de oorzaak van de vertraging, maar probleem is dat Wijers daar niet over gaat', aldus Van Zuijlen. Over zaken als toezicht op de telecommunicatie en media, afspraken over technologie en bescherming van gegevens gaan de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Onderwijs en Cultuur en Justitie.

Wijers kondigde aan dat hij het jaarlijkse budget voor subsidies voor investeringen in de snelweg zal verhogen met tien miljard gulden naar tachtig miljard. 'Dat is, in relatie tot de miljarden die nodig zijn, natuurlijk ironie', aldus Van Zuijlen. Ze pleit niet voor miljarden overheidssteun, maar wel voor 'creatief aanwenden van de middelen'.

Wijers wees gisteren nog eens op het standpunt van de overheid om niet zelf te investeren in de bouw van de elektronische snelweg. Wel wil hij kijken naar het verzoek van de kabelmaatschappijen om te participeren in de ontwikkelingskosten van de decoder, het noodzakelijke 'digitale kastje' op de tv. Elk gezin zal zo'n kastje, met een kostprijs rond de duizend gulden, moeten aanschaffen.

'Misschien kunnen we de investeringsbeslissing naar voren halen', aldus Wijers. Een mogelijke constructie is het verwerken van een deel van de kosten in de bijdrage die alle huishoudens met een kabelaansluiting moeten betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.