Tweede Kamer tegen Albanees kandidaat-lidmaatschap EU

Een Kamermeerderheid wil niet dat Albanië het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toegekend krijgt. Dit past in de trend dat Nederlandse politici huiverig zijn voor een steeds groter wordende EU.

DEN HAAG - 'Het land is er nu nog niet klaar voor', zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. 'Er is veel corruptie en georganiseerde misdaad, een goede rechtsstaat ontbreekt.' Volgens de VVD is een 'te snelle uitbreiding van de EU een voedingsbodem voor kritiek op de Unie'. Ook de SP, PVV, CDA en ChristenUnie zien Albanië als ongeschikte kandidaat.


Coalitiepartij PvdA vindt dat Albanië de afgelopen jaren positieve stappen in democratische richting heeft gezet met goed verlopen verkiezingen en democratische hervormingen. 'Door nu het kandidaat-lidmaatschap aan te bieden stimuleren we Albanië om op deze ingeslagen weg door te gaan', zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij.


De Europese Commissie stelde afgelopen oktober ook al voor om Albanië het kandidaat-lidmaatschap toe te kennen. 'De Commissie heeft een veel te roze bril opgezet bij de beoordeling. Ze zijn veel te veel gericht op snelle uitbreiding', stelt VVD'er Verheijen.


De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten spreken volgende week over het kandidaat-lidmaatschap van Albanië. Nederland en Duitsland zijn vooralsnog tegen. Bij toekenning is unanimiteit vereist.


De kansen voor Albanië zijn nog niet helemaal verkeken. Het kabinet Rutte II zet de deur op een kier voor toekomstige toetreding. 'Het is duidelijk dat Albanië nog een lange weg te gaan heeft voordat sprake kan zijn van EU-toetreding of zelfs het openen van toetredingsonderhandelingen (...). Nu is vooral het opbouwen van een geloofwaardig track record doorslaggevend', schreef PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken begin november aan de Tweede Kamer.


Daadwerkelijke toetreding tot de Europese Unie duurt gemiddeld nog tien jaar na het starten van onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden