AnalyseNoodpakket

Tweede Kamer steunt Hoekstra’s miljardenstimuleringspakket zonder aarzelen

De Kamer aarzelde woensdag niet het miljardenstimuleringspakket van minister Hoekstra te ondersteunen, zonder dat hij aan details hoeft te sleutelen. Zorgen over mogelijk misbruik en groepen gedupeerden die buiten de boot vallen, kan kabinet pas later adresseren.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens een overleg met Kamerleden woensdagmiddag over een noodpakket aan maatregelen, dat door het kabinet werd afgekondigd. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens een overleg met Kamerleden woensdagmiddag over een noodpakket aan maatregelen, dat door het kabinet werd afgekondigd.Beeld ANP

‘Het best mogelijke scenario voor de economie is een V-vormige korte dip’, vertelt minister Hoekstra woensdagmiddag aan een select clubje Kamerleden in een verder uitgestorven Tweede Kamergebouw. ‘In dat geval gaat de economie weliswaar hard onderuit, maar volgt daarna een snel herstel. Daar hopen we dus op, maar deze crisis kan ook uitdraaien op een grote macro-economische klap met langdurige gevolgen. Eén ding is al wel duidelijk: een recessie wordt het sowieso’, verklaart de schatkistbewaarder.

De aanwezige Kamerleden zijn goed doordrongen van de ernst van de situatie. In verband met de verplichte sociale afstand van anderhalve meter staat het meubilair in de Troelstrazaal anders opgesteld dan gebruikelijk. De Kamerleden zitten in twee halve cirkels, waardoor de leden op de voorste rij soms van achteren geïnterrumpeerd worden door een collega. De griffier die de parlementaire stukken overhandigt, draagt blauwe plastic handschoenen.

Unaniem klinkt lof over de daadkracht waarmee het kabinet de coronaplaag tot nu toe te lijf gaat. De Kamerleden aarzelen niet de blanco cheque te ondertekenen die Hoekstra ze voorlegt. De miljardensteun dient immers een doel dat de hele Kamer onderschrijft: het voorkomen van massaontslagen en een golf van faillissementen.

Desondanks komen de Kamerleden – uiteraard – toch met een aantal mitsen, maren en zorgen op de proppen. Zo vraagt D66’er Joost Sneller hoe diep de zakken van de CDA-minister nou eigenlijk zijn. De miljarden vliegen nu wel erg snel de schatkist uit. Sneller: ‘Dit pakket aan noodmaatregelen kost al 15 miljard euro voor de eerste drie maanden. Daarna is er nog een grote kans op tegenvallende belastinginkomsten. Hoelang denkt u dit vol te houden?’ Hoekstra antwoordt dat 45 tot 65 miljard aan extra uitgaven de beste inschatting is die hij kan maken, maar dat hij mogelijk meer geld nodig heeft als de crisis langer duurt dan gehoopt. ‘Ik kan niet uitsluiten dat ik dan weer bij u moet aankloppen.’

Meerdere Kamerleden maken zich zorgen over mogelijk misbruik van de noodregelingen. Bart Snels (GroenLinks) is verbolgen omdat KLM als een van de eersten bij het kabinet op de stoep stond, maar tegelijkertijd aankondigde zo’n 2.000 flexwerkers op straat te zetten. ‘Ondertussen krijgen de piloten in vaste dienst, die tonnen per jaar verdienen, met dank aan onze noodsteun hun volledige salaris doorbetaald. Is dat nou echt de bedoeling?’ SP’er Mahir Alkaya vindt dat een multinational als Shell, die niet of nauwelijks belasting afdraagt in Nederland en ‘16 miljard euro aan financiële reserves’ heeft, niet in aanmerking moet komen voor overheidssteun.

Andere Kamerleden zijn juist bang dat bepaalde groepen coronagedupeerden tussen wal en schip gaan vallen, zoals oproepkrachten, uitzendkrachten en mensen met een nulurencontract. Die zijn er nu van afhankelijk of hun werkgever gehoor geeft aan het morele appèl van het kabinet om hen door te betalen, net als de mensen in vaste dienst. Er zijn echter al signalen dat sommige bedrijven die kabinetsoproep negeren.

De CDA-minister toont begrip voor alle zorgen, maar wil op dit moment nog niet aan het voorgestelde pakket gaan sleutelen. ‘We hebben bewust voor een generieke regeling gekozen in het belang van de eenvoud en de snelheid.’ Voorwaarden stellen heeft alleen zin als je die ook kunt handhaven en controleren en daar is nu geen tijd voor, houdt Hoekstra de Kamer voor. ‘Ongetwijfeld zullen we de regelingen later moeten bijstellen, mocht blijken dat ze voor specifieke groepen niet goed werken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden