Tweede Kamer steunt betere bescherming klokkenluiders

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag steun uitgesproken voor het wetsvoorstel voor een Huis voor Klokkenluiders. SP-Kamerlid Ronald van Raak was initiatiefnemer van het voorstel, dat bescherming moet bieden aan klokkenluiders. Pieter van Vollenhoven, nog altijd betrokken bij de veiligheidszorg, stond Van Raak bij in de Tweede Kamer.

Ronald van Raak Beeld anp
Ronald van RaakBeeld anp

Van Vollenhoven liet al eerder weten ervan overtuigd te zijn dat het Huis voor Klokkenluiders zal leiden tot minder rampen, omdat het zal uitnodigen tot het melden van misstanden.

Madeleine van Toorenburg van het CDA zei zeer positief te staan tegenover het voorstel, maar dat erop moet worden gelet dat het goed vorm krijgt. Ook de PvdA staat 'welwillend tegenover het voorstel', mits er nog wat twijfels worden weggenomen. VVD-Kamerlid Pieter Litjens was aanmerkelijk minder enthousiast en liet weten dat hij niet de indruk heeft dat het wetsvoorstel tegengehouden kan worden, maar wel hoopt dat het nog op essentiële punten wordt aangepast en verbeterd.

Klokkenluiders nieuwe helden
Volgens Paul Ulenbelt van de SP worden klokkenluiders tegenwoordig als helden gezien, terwijl dat jaren geleden wel anders was en ze als 'bedrijfsverklikkers' werden neergezet. Deze verering is niet genoeg, deze mensen moeten ook de hulp en bescherming krijgen die zij verdienen, aldus Ulenbelt.

Sinds 2012 bestaat er al een Adviespunt Klokkenluiders. Van Raak wil dat het Huis ook onderzoek doet, bescherming biedt aan klokkenluiders en eventuele financiële steun aan hen gaat geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden