Tweede Kamer stemt in met megabezuinigingen op Defensie

De Tweede Kamer gaat akkoord met de megabezuinigingen op Defensie waartoe minister Hans Hillen (CDA) heeft besloten. De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV slaagden er tijdens een Kamerdebat maandag wel in kleine wijzigingen aan te brengen in de plannen van de minister.

DEN HAAG - De VVD kreeg gedaan dat vier nieuwe patrouilleschepen in gebruik worden genomen, terwijl Hillen er twee had willen verkopen. Het CDA incasseerde de toezegging dat vijf Cougar-transporthelikopters mogen doorvliegen; Hillen wilde alle 17 toestellen afstoten.


De PVV wist bezuinigingen op de Koninklijke Marechaussee terug te draaien, ter versterking van grenscontroles en bijstand voor de politie. Het kost de minister enkele tientallen miljoenen, op een bezuinigingsbedrag van een miljard euro.


De bewindsman moet het geld voor deze maatregelen zien te vinden door onder meer onroerend goed te verkopen. 'Als er 12 duizend banen verloren gaan, zijn er minder locaties nodig', zei Kamerlid Raymond Knops (CDA). Ook Europese samenwerking (bijvoorbeeld bij het onderhoud van materieel) moet besparingen opleveren.


Minister Hillen zei gisteren dat hij zich 'met handen en voeten' zal verzetten tegen verdere bezuinigingen op zijn ministerie. Volgens oppositiepartij D66 dreigt de bewindsman zijn geloofwaardigheid te verliezen als hij daarvoor tekent. De kans is groot dat ook Defensie moet opdraaien voor tegenvallers in de gezondheidszorg.


Het urenlange debat in de Kamer had soms een vinnig karakter. Regeringspartijen VVD en CDA reageerden geërgerd op de kritiek ter linkerzijde over het 'bezuinigen-zonder-visie'. Ze wezen de partijen er fijntjes op dat PvdA en SP in hun verkiezingsprogramma nog veel forsere bezuinigingen dan een miljard hadden staan.


Op hun beurt vielen deze partijen de VVD aan, omdat de liberalen eigenlijk geen bezuinigingen op Defensie wilden. Het VVD-Kamerlid Han ten Broeke sprak over 'een zware keuze', die nodig was omdat Nederland zijn financiën op orde moet brengen.


Eenstemmig zeiden de partijen dat Hillen snel duidelijkheid moet verschaffen aan het personeel. De onrust is groot, temeer omdat nog onduidelijk is waar de meeste banen verloren gaan, en hoeveel gedwongen ontslagen er vallen.


De militaire vakbonden weigeren vandaag met de minister om de tafel te gaan zitten. Hij had de organisaties uitgenodigd 'zonder ook maar iets te bieden', aldus voorzitter Jean Debie van de grootste bond, VMB/NOV. De bonden vrezen niet alleen de aankondigde ontslagen, maar maken zich ook bezorgd over een 'versobering' van de arbeidsvoorwaarden.


Meer over