Nieuws

Tweede Kamer staakt het verzet: het Binnenhof gaat dicht tijdens de verbouwing

Zes jaar na het besluit om tijdelijk te verhuizen, heeft de Tweede Kamer donderdag opnieuw besloten om tijdelijk te verhuizen. Komende zomer is het zover.

Ariejan Korteweg
De nieuwe plenaire zaal. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De nieuwe plenaire zaal.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

‘Het debat hierover moet uitermate saai worden, er zijn genoeg crises in het land die belangrijker zijn.’ Sandra Beckerman (SP) zegt het donderdag in het Kamerdebat over de renovatie van het Binnenhof schuldbewust, ze vertolkt gevoelens die Kamerbreed leven. Een saai debat wórdt het ook: ten langen leste blijkt een grote Kamermeerderheid er voorstander van te zijn dat de Tweede Kamer elders onderdak krijgt als het Binnenhof wordt opgeknapt. De verbouwing moet deze zomer beginnen en duurt volgens plan vijfenhalf jaar. Alleen 50Plus ligt dwars.

Voor de meeste fracties weegt de beeldvorming zwaar. Een lelijk dossier, is de term die Kamerleden voor de renovatie gebruiken. Als we geen gebruik maken van het voor veel geld verbouwde tijdelijke onderdak, is dat de burger niet uit te leggen, zegt Harry van der Molen (CDA). Roelof Bisschop (SGP): ‘Nu een stap terugdoen, is niet geloofwaardig.’ Jessica van Eijs van D66 dringt erop aan ‘alle noodzakelijke stappen te zetten om in de zomer echt te verhuizen’.

Het besluit om tijdens de verbouwing – nodig vanwege brandveiligheid, achterstallig onderhoud, ventilatie en digitale infrastructuur – te verhuizen, werd al in 2015 genomen. In de zomer van vorig jaar ontstond toch weer twijfel over de noodzaak. Die richtte zich in eerste instantie op de kwaliteit van het tijdelijke onderkomen: het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, aangeduid als B67. Dat zou niet coronaproof zijn, maar bleek na wat aanpassingen toch geschikt.

Later wees een door het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, besteld onderzoek uit dat een gefaseerde verbouwing, waarbij de Kamer het pand tijdens de renovatie blijft gebruiken, weleens goedkoper zou kunnen uitpakken en sneller zou kunnen gaan. Een ander onderzoek, besteld door staatssecretaris Raymond Knops, politiek verantwoordelijk voor de renovatie, had een diametraal tegengestelde uitkomst: gefaseerd verbouwen was duurder, trager en onveiliger.

Verwarring

De onderzoeken dreigden de al eerder wegens stikstofregels uitgestelde verbouwing verder te vertragen en veroorzaakten grote verwarring. De onenigheid kwam naar buiten toen in december Kamervoorzitter Khadija Arib en Alexander Pechtold, voorzitter van de stuurgroep die de verbouwing moet coördineren, aantraden bij de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, vanuit de Kamer verantwoordelijk voor de verbouwing. Hun getuigenissen stonden haaks op elkaar, er waren onderhuidse verwijten.

De nieuwe 'patatbalie' in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.  Beeld ANP
De nieuwe 'patatbalie' in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Voornaamste conclusie van dit alles: de ‘governance’ deugt niet. Presidium, stuurgroep, bouwbegeleidingscommissie, commissie Binnenlandse Zaken en Rijksvastgoedbedrijf zitten elkaar vreselijk in de weg. Een deel van die verwarring over de aansturing zit aan de kant van de Tweede Kamer, waar de renovatie bij verschillende organen op de agenda staat. Kamervoorzitter Arib vindt dat de Kamer als gebruiker een zwaardere stem moet krijgen. De Tweede Kamer steunt haar nu daarin. Staatssecretaris Knops zegt toe de rolverdeling opnieuw te zullen bezien, maar benadrukt dat de eindverantwoordelijkheid voor het project bij hem ligt.

Het getalm van de Tweede Kamer riep de afgelopen maanden ergernis op bij de andere bewoners van het Binnenhof – Eerste Kamer, Algemene Zaken en Raad van State. Die waren al eerder akkoord gegaan met tijdelijke huisvesting elders in Den Haag. Ook het feit dat de Tweede Kamer de gefaseerde verbouwing opnieuw had laten onderzoeken zonder daar de andere Binnenhofbewoners bij te betrekken, viel niet in goede aarde. Of ook hun rol in de besluitvorming rond de renovatie wordt herzien, is niet bekend.

De Eerste Kamer blijft, zo lang de coronamaatregelen duren, ook tijdens de renovatie vergaderen in de Ridderzaal.

Lees ook

Liever brandveilig of coronaproof? De Kamer vindt het lastig kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden