NIEUWSALFITRAH MOSKEE

Tweede Kamer sleept Utrechtse moskee voor rechter om boeken in te zien

De Utrechtse moskee AlFitrah moet donderdag voor de rechter verschijnen. Het bestuur weigert te vertellen waar de moskee haar geld vandaan haalt. Een commissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar de financiering van moskeeën wil daarom via een kort geding inzage afdwingen.

De moskee van de omstreden salafistische organisatie alFitrah in Utrecht Overvecht. Beeld Novum RegioFoto
De moskee van de omstreden salafistische organisatie alFitrah in Utrecht Overvecht.Beeld Novum RegioFoto

De Kamercommissie betreurt het dat ze deze stap heeft moeten zetten, zo heeft voorzitter Michel Rog (CDA) aan het ANP laten weten nadat het nieuws over de rechtszaak in de openbaarheid was gekomen. De AlFitrah zou de enige moskee zijn die met juridische middelen wordt aangepakt. De commissie wil volgende maand beginnen met het verhoren van betrokkenen en deskundigen. In april moet het eindverslag verschijnen.

AlFitrah hangt het salafisme aan, een fundamentalistische stroming in de islam die wordt beschouwd als kweekvijver voor jihadisme. Veel Utrechtse Syriëgangers zouden lessen hebben gevolgd in de Utrechtse moskee. Er zijn geen aanwijzingen dat ze er ook werden geronseld.

De AlFitrah kwam in 2014 voor het eerst in het nieuws, toen NRC Handelsblad onthulde dat de moskee kinderen opvoedt met een afkeer van de Nederlandse maatschappij en onverdraagzaamheid preekt ten opzichte van het sjiisme, een van de grote ideologische stromingen in de islam.

De moskee verzorgde toen buitenschoolse lessen aan zo’n 160 kinderen, van vijf tot veertien jaar oud. Zulke activiteiten worden nog steeds voortgezet, blijkt op de Facebook-pagina van de stichting AlFitrah.

In 2016 schreef het AD dat de moskee steun en geld krijgt van dubieuze bronnen uit Koeweit, die banden zouden onderhouden met organisaties waarvan de Afghaanse en Pakistaanse takken fondsen zouden werven voor de terreurbeweging Al-Qaeda.

Later dat jaar zou de fiscale opsporingsdienst FIOD een inval doen in een pand van de moskee op verdenking van witwassen en verdachte geldstromen uit het Midden-Oosten.

De advocaat van AlFitrah zei zondag tegen het AD dat het bestuur ‘onmachtig’ is om de stukken te overhandigen omdat de FIOD bij de inval in 2016 alle documenten heeft meegenomen.

Meer lezen?
Onduidelijkheid over de financiering van de AlFitrah-moskee bestaat al jaren. In 2016 vielen politie en opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) twee salafistische moskeeën in Tilburg en Utrecht binnen. Volgens Justitie is sprake van verdachte transacties waarbij via de stichtingen enkele tonnen euro’s mogelijk zijn witgewassen. ‘We willen gewoon weten waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat.’

Het onderwijs van de aan de Utrechtse moskee AlFitrah verbonden Koranschool heeft een sektarisch karakter en vergroot de afstand van de kinderen tot de Nederlandse maatschappij. Het vormt een ‘risico voor de sociale cohesie in de samenleving’, concludeert het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoek dat vorig jaar september werd uitgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden