Tweede Kamer opent aanval op 'zetelrovers' zoals Denk

De Tweede Kamer wil korte metten maken met Kamerleden die zich tussentijds afsplitsen van hun fractie. Een speciale werkgroep met Kamerleden van onder meer VVD, PvdA, SP, PVV, D66 stelt aan de rest van de Kamer voor om afscheiden een stuk onaantrekkelijker te maken en daarmee 'zetelroof' te ontmoedigen.

Tunahan Kuzu (DENK) in de Tweede Kamer. Beeld anp

Kamerleden die zich afsplitsen en voor zichzelf beginnen kunnen volgens het voorstel niet langer een beroep doen op de financiële voorzieningen die een fractie krijgt (extra geld per zetel en een extra fractievoorzitterstoelage). Zij houden dus alleen hun eigen salaris (de schadeloosstelling) over. Ook stelt de werkgroep voor om de spreektijden van afgesplitste 'groepen' te halveren ten opzichte van fracties van dezelfde omvang. Bij het Vragenuur mogen zij na hun eerste vraag nog maar één 'vervolgvraag' stellen aan bewindslieden. Andere Kamerleden hebben recht op twee vervolgvragen.

De werkgroep komt voort uit de onvrede over het hoge aantal afsplitsingen in de afgelopen jaren. In de huidige zittingsperiode is het aantal fracties in de Kamer gestegen van elf naar zestien. De PvdA, de VVD, de PVV en 50Plus zagen een of meer van hun zetels verdwijnen. Daardoor duren debatten langer en wordt coalitievorming lastiger. 'Afsplitsen lijkt een rage te worden', zei het VVD-Kamerlid Helma Neppérus daarover eerder. 'Het is ook wel erg gemakkelijk. Het is een loterij zonder nieten. Maar het strooit zand in de machine van onze organisatie.'

Namens de afsplitsingen had het Kamerlid Norbert Klein - die zich afsplitste van 50Plus - een plek in de commissie. Hij distantieert zich van de aanbevelingen om afsplitsers financieel te beperken. De klachten van de grote partijen leidden eerder al tot woede bij de kleintjes. 'Wij werken al in benauwde en slecht geventileerde peeskamertjes, we hebben al minder spreektijd en draaien al weken van zeventig tot tachtig uur om iets van ons werk te kunnen maken', aldus bijvoorbeeld Tunahan Kuzu, die zich afsplitste van de PvdA en nu vanaf zijn meegenomen zetel bouwt aan zijn Denk-beweging.

Verbieden

Eerder gingen in de Kamer ook stemmen op om afsplitsen daadwerkelijk te verbieden. Zetels zouden dan wettelijk 'eigendom' worden van de partij die ze veroverd heeft bij de verkiezingen. Dit tornt echter aan de grondwettelijke positie van Kamerleden, die hen nadrukkelijk het recht geeft om als individu te opereren en eigen afwegingen te maken. De werkgroep wil daarom niet zo ver gaan. Voor de nu voorgestelde aanpassingen hoeven alleen het Reglement van Orde en de regeling Financiële ondersteuning fracties te worden gewijzigd.

Het rapport wordt nog voor het zomerreces besproken in het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Daarna doet het Presidium een voorstel voor verdere behandeling van het rapport.

Louis Bontes (L) en Joram van Klaveren (R) in de Tweede Kamer. De twee voormalige PVV-Kamerleden vormen nu een eigen fractie. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.