Tweede Kamer: Nieuwe vragen, nog geen debat Irak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat het kabinet nieuwe schriftelijke vragen stellen over de omstreden verhoren in Irak in 2003. De antwoorden moeten vrijdag klaar zijn. Daarna zal de Kamer besluiten of er alsnog een spoeddebat komt over de kwestie en een datum vaststellen.

De commissie buitenlandse zaken van de Kamer heeft dat maandagochtend in een vergadering besloten. De Kamerleden waren daarvoor teruggekeerd van verkiezingsreces. Aanleiding voor de extra vergadering was een bericht in de Volkskrant vrijdag, waarin werd gemeld dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de regels heeft overtreden bij verhoren van gevangen genomen Irakezen. Sommige deskundigen menen dat sprake is van marteling.

D66 en de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks wilden liever nog deze week overleg met minister Henk Kamp van Defensie. Ze kregen echter te weinig steun. Ook voor een spoedoverleg op donderdag zoals de PvdA voorstelde, een dag na de landelijke verkiezingen, kreeg te weinig steun.

De coalitiepartijen CDA en VVD wilden eerst het onafhankelijk onderzoek afwachten dat Kamp inmiddels heeft aangekondigd. Ook de LPF, ChristenUnie, SGP en de Groep Nawijn waren daar voor. Uiteindelijk kon iedereen zich erin vinden dat er eerst een schriftelijke vragenronde komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden