Tweede Kamer legt zich neer bij vertrek Kinderombudsman

De Tweede Kamer legt zich neer bij het onvrijwillige vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert. Wel vinden Kamerleden dat er geen gat mag vallen tussen het aangezegde vertrek van Dullaert op 1 april en de komst van een nieuwe Kinderombudsman. Dit kan betekenen dat Dullaert toch blijft tot het einde van het jaar.

De gedwongen vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld anp
De gedwongen vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld anp

De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken sprak woensdag een uur lang achter gesloten deuren met de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Die was ontboden om tekst en uitleg te geven over de aanstaande reorganisatie binnen zijn instituut. Van Zutphen heeft in korte tijd de algemeen directeur ontslag aangezegd en het vertrek van twee substituut-ombudsmannen aangekondigd, onder wie Kinderombudsman Dullaert. Die kon in de afgelopen dagen moed putten uit de vele steunbetuigingen: zo werd een online petitie ter behoud van Dullaert al meer dan 25 duizend keer ondertekend.

Na afloop van de vergadering vertrok Van Zutphen zonder iets te zeggen. Ook van de kant van de Kamerleden kwamen er geen verklaringen. Wel viel uit summiere toelichtingen op te maken dat gesproken is over een overbruggingsperiode voor Dullaert. Zijn termijn loopt af op 1 april, maar een nieuwe Kinderombudsman wordt niet verwacht voor het einde van het jaar.

Ronald van Raak, woordvoerder van de SP: 'Het zou goed zijn als er geen gat valt tussen het vertrek van de huidige Kinderombudsman en de komst van een nieuwe. Maar de Nationale ombudsman is een Hoog College van Staat, het is onafhankelijk. Vanuit de Kamer moeten wij geen personeelbeleid gaan voeren.'

- De verontwaardiging is groot sinds de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vorige week aankondigde het ambtstermijn van de Kinderombudsman niet te verlengen. Waarom Dullaert moet blijven.
- De gênante vertoning rond het plots de wacht aanzeggen van de zeer gewaardeerde Kinderombudsman Marc Dullaert heeft in korte tijd forse deuken geslagen in de geloofwaardigheid van de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, schreef Harriet Duurvoort eerder deze week in haar column.

Het Kamerlid Manon Fokke van coalitiepartner PvdA deelt die mening. Zij wijst er op dat Van Zutphen de vrije hand heeft in het aanstellen van zijn substituut-ombudsmannen. 'Maar de Nationale ombudsman heeft zich wel aan de wet te houden, en die schrijft voor dat er, linksom of rechtsom, altijd een Kinderombudsman moet zijn. Dat is ook waar wij hem als Kamer op aan kunnen spreken. Hoe dat dan ingevuld wordt, dat is aan de Ombudsman', aldus Fokke.

Intussen is duidelijk geworden dat op zeker twee momenten Van Zutphen heeft ingestemd met verlenging van het mandaat van de Kinderombudsman met een jaar. Hij deed het niet van harte. Na lang aarzelen gaf hij eind november toe aan de druk van Dullaert om aan te kunnen blijven tot het voorjaar van 2017. Dan zou Dullaert zijn voorzitterschap van het Europees netwerk van kinderombudsmannen gewoon kunnen afronden en hij zou erbij zijn als eind van het jaar de Kamer de wet op de Kinderombudsman uit 2011 gaat evalueren. Bovendien zou er geen gat vallen tussen het vertrek van Dullaert en de komst van een nieuwe Kinderombudsman.

In een vergadering op 13 januari van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken is de kwestie, volgens verschillende bronnen, opnieuw aan de orde geweest. Zowel de Nationale ombudsman als de Kinderombudsman waren daar aanwezig. Er zou in principe overeenstemming zijn bereikt over verlenging van de termijn van Dullaert met een jaar. Niet iedere fractie was het ermee eens. Met name de VVD voelde er niets voor; de PvdA was aarzelend.

In de dagen daarop heeft Van Zutphen zich toch weer bedacht. Het resulteerde in een korte brief op 18 januari aan Kamervoorzitter Arib waarin hij het vertrek van Dullaert per 1 april definitief maakte. Hij schreef dat hij 'na rijp beraad' had besloten 'om de ruimte te benutten die de wet mij biedt om mijn eigen team samen te stellen'.

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen komt woensdag aan voor de commissievergadering over de vacatures voor substituut-ombudsmannen. Beeld anp
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen komt woensdag aan voor de commissievergadering over de vacatures voor substituut-ombudsmannen.Beeld anp

'Niks'

Ofschoon weinig Kamerleden iets willen zeggen, lijkt het erop dat de Kamer op afstand wil blijven van de kwestie. Op de vraag van een NOS-verslaggever wat hij vond van de zaak, antwoordde VVD-fractievoorzitter Zijlstra: 'Daar vind ik niks van.'

Het is niet duidelijk of ombudsman Van Zutphen wil ingaan op de suggestie uit de Kamercommissie van een overbruggingsperiode van vermoedelijk een half jaar. Mocht het al zover komen, dan lijkt het nog de vraag of Kinderombudsman Dullaert zich daar naar voegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden