Update

Tweede Kamer krijgt koopkrachtberekeningen

Het dossier met alle documenten over de formatie is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de belangrijkste stukken van het dossier is van het ministerie van Sociale Zaken, dat heeft gekeken naar de koopkrachteffecten van het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten.

Redactie
De onderhandelaars voor een nieuw kabinet ontvangen vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Waterschappen, eind oktober. Beeld ANP
De onderhandelaars voor een nieuw kabinet ontvangen vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Waterschappen, eind oktober.Beeld ANP

Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. In dat stuk vallen de gevolgen voor de koopkracht van allerlei groepen mee in vergelijking met berekeningen die de afgelopen week rondgingen, en is er geen sprake van grote uitschieters. De grootste verschillen zitten bij gepensioneerden, waar een groep te maken krijgt met een terugval in inkomen van 1,5 procent. Bij een andere groep ouderen is dat een plusje van 1 procent.

De afgelopen dagen was veel te doen om de gevolgen van het pakket en dan vooral van de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. In individuele gevallen zou de inkomensdaling door het regeerakkoord kunnen oplopen tot boven de 20 procent.

In het dossier zitten ook brieven die organisaties aan de informateurs en formateur hebben gestuurd. Dat zijn er meer dan 300. Ook is een overzicht bijgevoegd van stukken die vanuit ministeries naar de onderhandelingstafel zijn gegaan. Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is het gebruikelijk dat het formatiedossier bij aanvang van een nieuw kabinet naar de Tweede Kamer gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden