NIEUWSBINNENHOF

Tweede Kamer hervat in Oude Zaal schoorvoetend het parlementaire werk – met 1,5 meter afstand

Een zestal groene bankjes – waar vroeger de Kamerleden op zaten – vormt het hart van een aangepast vergaderdecor. Is de zaal ook geschikt voor het vergaderen op afstand, een fenomeen dat ook in Den Haag in opkomst is?

De Tweede Kamer vergadert sinds woensdag weer in de Oude Zaal. Beeld Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nooit geheelde wonden worden opengereten nu, voor het eerst in 28 jaar, de Oude Zaal weer gebruikt wordt voor vergaderingen van de Tweede Kamer. Ook Kamerleden moeten de anderhalvemeterregel in acht nemen. Zalen met voldoende oppervlak daarvoor zijn er weinig op het Binnenhof, en digitaal vergaderen wordt maar beperkt toegestaan. Vandaar dat het rondetafelgesprek met deskundigen over de corona-app woensdagochtend in die historische omgeving werd gehouden.

Kamerleden, ook zij die er nooit vergaderden, hadden nog lang fantoompijn aan die Oude Zaal, de plek waar de Tweede Kamer tot 1992 vergaderde. Men zat er dicht op elkaar, in een opstelling die deed denken aan het Britse Lagerhuis. Er hing, in de gevleugelde woorden van D66-oprichter Hans van Mierlo, een ‘wildebeestenlucht’. Het was er volgens de overlevering ook muffig en rokerig, al was de Rooksalon één deur verder.

Balzaal

Sinds de nieuwbouw van Pi de Bruijn is de Oude Zaal, gebouwd als balzaal voor het huwelijk in 1790 van de dochter van stadhouder Willem V, heringericht met een tapijt van kleurvlakken en grote moderne lichtornamenten. De zaal wordt gebruikt voor presentaties, symposia en recepties. Vorig jaar nam de Kamer een motie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop aan om bij de renovatie van het Binnenhof, die volgend jaar zou moeten beginnen, de Oude Zaal in oude vergaderglorie te herstellen.

Iets daarvan is nu gerealiseerd. Een zestal groene bankjes – waar vroeger de Kamerleden op zaten – vormt het hart van een vergaderdecor. Daaromheen zijn in een ovaal tafels geplaatst.

Een rondetafelgesprek met genodigden, woensdag in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Zo beweegt de Tweede Kamer schoorvoetend in de richting van een hervatting van het parlementaire werk. Commissievergaderingen worden deels als videoconferentie georganiseerd. Na allerlei aanloopproblemen – ‘volgens mij zijn we een Kamerlid kwijt’– gaat dat nu beter. Voor fysieke vergaderingen volgens coronaregels zijn de mogelijkheden beperkt. Naast de Oude Zaal zijn nog twee zalen daarvoor geschikt.

Er is ook een verruimende afspraak: de Kamer heeft eigenlijk vanaf vrijdag twee weken reces, maar het wekelijkse plenaire coronadebat gaat door. Alleen coronagerelateerde onderwerpen worden tijdens het reces behandeld.

In een advies van de Raad van State, aangevraagd door Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, staat dat ook besluitvormende vergaderingen digitaal kunnen worden gehouden. ‘De tekst van de Grondwet sluit dat niet uit, omdat in de Grondwet het begrip vergadering niet wordt gedefinieerd en ook niet aan een bepaalde vorm is gebonden’, aldus het advies van de raad. In 1983, bij de laatste Grondwetsherziening, was digitaal vergaderen nog toekomstmuziek: daar kon geen rekening mee worden gehouden. Enkele staatsrechtsgeleerden trekken de lezing van de Raad van State overigens in twijfel.

Volgens hetzelfde advies is het ook niet nodig dat Kamerleden naar Den Haag komen om de presentielijst te tekenen voor een quorum bij plenaire vergaderingen. Ook dat kan volgens het raadsadvies digitaal gebeuren.

Meer over de digitale perikelen van de Tweede Kamer 
Kamerleden raken zoek in digitale vergadering.

Eerste Kamer worstelt met Artikel 67 van de Grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden