Opinie

'Tweede Kamer, help mij aan een nieuw woord voor het Marokkanenprobleem'

Columnist Ferdows Kazemi zoekt naar een nieuw woord dat in één keer alle problemen van Marokkanen weergeeft. Misschien moet de Tweede Kamer dat ook eens doen.

null Beeld anp
Beeld anp

Atifa komt één keer per week rond 7.15 uur naar ons toe. Haar ouders moeten die dag heel vroeg beginnen met hun werk en haar oudere zus (vriendin van onze dochter) moet vroeg vertrekken naar school. Atifa vertrekt dan exact om 8.10 uur bij ons naar haar school. Zij is een vrolijk, lief, bijdehand meisje van 8 jaar oud. Haar ouders komen uit Marokko en zijn in Nederland opgegroeid. Zij zijn wel Marokkaan, u kent ze wel. Het 'ras' dat zo veel 'problemen' in Nederland veroorzaakt.

En ondanks de grote problemen die Marokkanen veroorzaken, wordt dikwijls hun naam in de verkleinvorm gebruikt. Heel veel 'prominente' opinieschrijvers hebben het vaak over 'Marokkaantjes'. Dat relativeert weer de omvang van het probleem. We moeten tenslotte positief blijven over die 'prominente' opinieschrijvers.

'Marokkaantjes ras'
Ik weet niet anders dan dat wij een probleem hebben met het 'Marokkaantjes ras'. Elke keer als Atifa rond 7.15 uur bij ons binnenkomt, zie ik het probleem in levende lijve voor me. En dan denk ik; ik zal er mee moeten leren leven, nu niemand er iets aan wil doen. Een paar weken geleden stond ze plotseling op en begon ze te ijsberen door de kamer. Ik zei:
'Je lijkt onrustig Atifa.'
'Ja, ik ben aan het nadenken, want ik heb een probleem.'

Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Een Marokkaantje en een probleem? Ik zocht gauw in mijn hoofd om het een naam te geven. Maar geen enkele geschikte naam wilde me te binnen schieten. Dat heb je als je tot het 'Perzischse ras' behoort, een taalprobleem. Woorden laten je in de steek als je ze nodig hebt. In plaats van aan haar te vragen wat haar probleem was, zocht ik in mijn allochtone hoofd naar een woord. Ik wilde de uitvinder van een nieuw woord zijn. Een nieuw woord dat in één keer de problemen van Marokkanen weergeeft. Ik vond het niet. Een klein, bijdehand Marokkaantje ijsbeerde door onze kamer, mij confronterend met mijn beperkte woordenschat.

Passende titel
Ineens vroeg ze;
'Wil je weten wat mijn probleem is?'
Ik schrok op uit mijn gedachten.
'Een probleem, o ja, zeg het maar.'
'Ik loop na te denken bij wie ik vandaag moet gaan zitten. Want ik zit vandaag bij een andere klas voor ons project. Er zijn twee groepjes, die allebei graag willen dat ik bij hen kom zitten. Maar als ik naast Lisanne en Roos zit, zijn Juliët en Iris teleurgesteld en andersom. Ik vind beide groepjes leuk, maar ik kan niet naast allebei zitten. Dat is mijn probleem.'

En mijn probleem is dat ik nog steeds niet weet hoe ik het probleem van Atifa moet noemen. De Tweede Kamer is wel goed in het bedenken van namen en begrippen. Misschien moet ik die vragen om een debat te houden over mijn probleem. Ze weten vast wel een passende titel voor dat debat.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden