NIEUWSVROUWENQUOTUM
Tweede Kamer gaat om: vrouwenquotum voor grote bedrijven komt in zicht
Het vrouwenquotum in het grote bedrijfsleven komt in zicht. Nadat de SP dinsdag de oproep steunde van D66, CDA, Denk, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en de PvdA, kan het kabinet aan de slag met een wetsvoorstel.
De partijen willen dat het kabinet in actie komt om te bewerkstelligen dat de raad van commissarissen bij een beursgenoteerd bedrijf voortaan voor ten minste 30 procent uit vrouwen bestaat. Zolang dat niet zo is, blijven vacatures open totdat er een geschikte vrouw is gevonden.
Dat is conform een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). De SP aarzelde enige tijd over het verlenen van steun. Een vrouwenquotum voor de commissarissen alleen is niet genoeg voor de socialisten. Het kabinet moet zich inspannen om de positie van álle werkende vrouwen te verbeteren, niet alleen aan de top. Om de SP over de streep te trekken, vroeg de Kamer het kabinet dinsdag ook om een plan van aanpak voor vrouwen met minder kansen.
Nu de meerderheid er is, is het aan minister Van Engelshoven, die onder meer emancipatie in haar takenpakket heeft, om het advies in de wet vast te leggen. Zij reageerde dinsdag enthousiast: ‘We schrijven geschiedenis. We doorbreken het old boys netwerk en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven.’
Ook in de Kamer heerste een opgetogen stemming. ‘Een eerlijke verdeling van topposities draagt bij aan betere kansen voor mannen en vrouwen in de samenleving’, aldus CDA Kamerlid Lenny-Geluk Poortvliet. Het CDA was lange tijd tegen een quotum, maar liet zich overhalen door het SER-advies.
D66-voorman Rob Jetten sprak van een mooie dag. ‘Het is jammer dat een vrouwenquotum nodig is, maar ik heb goede verwachtingen van het kabinet. Als ik zie hoe de Kamer vandaag heeft gestemd, ben ik ervan overtuigd dat er ook goede wetsvoorstellen doorheen komen.’ Volgens Jetten is er veel aandacht voor het vrouwenquotum, maar zijn andere maatregelen om de emancipatie op de werkvloer te bevorderen minstens zo belangrijk.
Ook FNV-vicevoorzitter Kitty Jong benadrukt het belang van een breder actieplan. ‘De SER koos voor een samenhangende aanpak om de arbeidsmarktpositie van álle vrouwen te verbeteren.’ Zo roept de raad bedrijven bijvoorbeeld op plannen te ontwikkelen om vrouwen mantelzorg en werk beter te laten combineren, of meer opleidings- en doorgroeimogelijkheden voor vrouwen te faciliteren.
De werkgevers zien vooral voordelen in het quotum. VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer hoopt op een ‘versnelling’ in het streven om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen.
Nadat het kabinet met een officieel standpunt is gekomen over het advies, is het aan de minister om met wetsvoorstellen te komen. Een wetsvoorstel voor een bindend vrouwenquotum wordt dan aangeboden aan de Tweede Kamer.
Vrouwen over het vrouwenquotum
Dinsdag stemt de Tweede Kamer waarschijnlijk over de invoering van een bindend vrouwenquotum voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Wat vinden vrouwen die zelf al jaren in de top van het bedrijfsleven werken van zo’n quotum? ‘Na mijn vertrek waren de vrouwen die ik had aangesteld snel weg. Dat heeft mijn ogen geopend’
‘Verrassende wending’
Regeringspartijen CDA en D66 willen met een verplicht quotum meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. We belden met economieverslaggever Wilco Dekker toen deze partijen hun plan bekendmaakten. ‘Toch wel een verrassende wending, maar hard nodig.’
Niet alleen de top van het bedrijfsleven heeft moeite met meer diversiteit. Ook de zeventien adviescolleges van de regering zijn nog steeds mannelijke witte bolwerken, tegen de wettelijke bepaling van evenredigheid in.
Het vrouwenquotum: voer voor discussie
Vrouwenquota zijn al tijden voer voor verhitte discussie. In onze rubriek Tegenpolen komen twee verschillende visies aan bod: oud-topman Jan Bout vindt quota een goed idee, zakenvrouw Elske Doets ziet juist grote bezwaren. Voormalig Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes vertelde onlangs aan de Volkskrant waarom zijzelf radicaal van mening veranderde over de wenselijkheid van vrouwenquota.
Columnist Sheila Sitalsing is zonder voorbehoud vóór. Ze moet zachtjes wenen om de talloze ‘handvesten, convenanten, charters, codes voor de ‘guvernens’ en ander geduldig papier vol vrome voornemens om te beginnen met het wegbikken van de dikke kleilaag van mannen die de weg naar de macht verstoppen’, die tot nu toe dus nog nergens toe leidden.
Daniela Hooghiemstra merkte in haar column juist op dat we erg selectief zijn in de sectoren en gremia waarvoor we quota willen: je hoort nou nooit eens iemand over vrouwenquota bij de stadsreiniging of slachthuizen.
Sommige topvrouwen maken vrouwelijke ondergeschikten het leven zuur. Meer gendergelijkheid op het werk zou weleens kunnen helpen tegen zulk ‘queen bee’-gedrag, ziet Lisa Bouyeure.