Tweede Kamer eist onderzoek Eritrese 'diasporabelasting'

Een Kamermeerderheid (VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SP) wil dat het kabinet een onderzoek instelt naar mogelijke illegale praktijken van het Eritrese consulaat in Den Haag.

AMSTERDAM - Mochten de berichten over het innen van 'diasporabelasting' onder bedreiging en intimidatie kloppen, dan moet het consulaat zo nodig worden gesloten, vindt PvdA-Kamerlid Frans Timmermans, die hierover dinsdag schriftelijke Kamervragen stelde.


Slachtoffers van de Eritrese intimidatiepraktijken meldden aan de Volkskrant dat Eritrese Nederlanders verplicht zijn maandelijks 2 procent van hun inkomsten af te staan. Wie weigert te betalen, wordt bedreigd.


Volgens de getroffenen wordt ook op andere manieren geld ingezameld voor 'de oorlogskas' van de Eritrese dictator Isaias Afewerki. Dat gebeurt bijvoorbeeld op culturele festivals, die elk jaar in Nederland worden georganiseerd en volgens de VN Monitoring Group on Somalia and Eritrea ook elders in de wereld.


Volgens GroenLinks schendt Eritrea met de diasporabelasting het in 2009 door de VN ingestelde wapenembargo. De partij wil dat minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zijn internationale collega's aanspoort collectief protest aan te tekenen.


Nederland staakte de ontwikkelingsrelatie met Eritrea in 2009, vanwege de mensenrechtenschendingen. De ambassade in de Eritrese hoofdstad Asmara werd in 2011 gesloten. 'Het interesseert het regime niet dat zijn bevolking verhongert', zegt GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. 'Het is ongelooflijk dat zo'n onderontwikkeld land erin slaagt vluchtelingen overal ter wereld in zijn greep te houden.'


Niets doen is niettemin geen optie, vindt Sargentini. Als de consulaten worden gesloten, zal het regime ongetwijfeld andere manieren vinden om zijn onderdanen te laten betalen. Maar het moet het regime zo lastig mogelijk worden gemaakt. Sargentini denkt aan een grootschalig internationaal onderzoek naar de banken van Eritrese ambassades.


D66-fractieleider Alexander Pechtold ziet gemeenten worstelen met de kwestie. Hij wil van Rosenthal weten hoe hij Nederlandse gemeenten steunt die te maken hebben met Eritrese afpersingspraktijken.


Vooralsnog zijn tegenstanders van het Eritrese regime in Nederland veroordeeld tot het maken van overuren op internet. Af en toe hebben ze succes en verbreken geschrokken zaaleigenaren het huurcontract voor een Eritrees festival. Maar de meesten willen de inkomsten niet missen. Dan gaan festivals gewoon door, zoals vrijdag in Amsterdam en zaterdag in Rotterdam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.