Tweede Kamer belooft zichzelf met historische klimaatwet: Nederland wordt snel groener

Dion Mebius
Op een woonhuis worden zonnepanelen geplaatst. Beeld ANP
Op een woonhuis worden zonnepanelen geplaatst.Beeld ANP

Goedemiddag, bijna drie jaar na de eerste proefballon van Jesse Klaver en Diederik Samsom presenteerde de Kamer vandaag gebroederlijk de nieuwe Klimaatwet. Verder prees minister Wiebes zich gelukkig: hij moet razendsnel duizenden Groningse woningen versterken, maar wel veel minder dan hij dacht.

Dit zijn uw politieke Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever per e-mail? Dat regelt u hier. Gratis!

null Beeld

WETSVOORSTEL VAN DE DAG
Daar is-ie dan: de Klimaatwet

Het is veel meer dan Europa van Nederland eist, maar minder dan een deel van de ondertekenaars een jaar geleden voor ogen had: de allereerste Nederlandse Klimaatwet. Vandaag presenteerden de coalitiepartijen samen met GroenLinks, PvdA en SP hun gezamenlijke voorstel voor de wet die de vrijblijvendheid uit het nationale milieubeleid moet halen. Een historisch akkoord zonder meer.

In de Klimaatwet stelt Nederland zichzelf twee harde eisen. Ten eerste moet de uitstoot van broeikasgassen in 2050 zijn verminderd tot een niveau dat 95 procent lager ligt dan in 1990. Daarnaast willen de partijen dat de energieproductie in 2050 CO2-neutraal is. Dit kan door in te zetten op hernieuwbare energie en door gebruik te maken van energie uit kerncentrales en ondergrondse CO2-opslag.

Daarmee stellen de initiatiefnemers zich een veel ambitieuzer doel dan waartoe internationale verdragen Nederland verplichten. De Europese Unie streeft naar een reductie van 80 procent van de broeikasgassen in 2050. Het kabinet zal ieder jaar kijken of Nederland nog op koers ligt om de eigen doelen te halen. Dat gebeurt iedere vierde donderdag van oktober, die voortaan Klimaatdag zal heten.

In vergelijking met de initiatiefwet die GroenLinks, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie vorig jaar aan de Tweede Kamer voorlegden, is de Klimaatwet wel afgezwakt. In die conceptwet stond nog de tussentijdse 'doelstelling' om de hoeveelheid broeikasgassen in 2030 met minimaal 55 procent te reduceren. Die 55 procent is in het nieuwe voorstel veranderd in 49 procent en de doelstelling in een 'streven'.

Daarnaast stond in het oude wetsvoorstel dat Nederland vanaf 2051 nog slechts hernieuwbare energie mag gebruiken. Deze formulering is afgezwakt: het nieuwe doel is CO2-neutraliteit, waarvoor niet alle 'oude energie' het land uit moet zijn. Samen met het verzachte doel voor 2030 zijn dat precies de aanpassingen waarover Volkskrant-verslaggever Yvonne Hofs vorige week al berichtte.

In de Klimaatwet vrijwaren de initiatiefnemers zich van claims van organisaties als Urgenda, die zich wel eens bij de rechter zouden kunnen melden als een van de doelstellingen niet worden gehaald. 'Het doel wordt wel vormgegeven (...) als beleidsdoelstelling om de juridische kwetsbaarheid te verminderen.' Daarmee kunnen de genoemde grenswaarden niet bij de rechter worden afgedwongen.

(DRINGEND) ADVIES VAN DE DAG
‘Versterk huizen in Groningen’

Leden van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), voorafgaand aan de persconferentie. In het midden inspecteur-generaal van de SodM Theodor Kockelkoren. Beeld ANP
Leden van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), voorafgaand aan de persconferentie. In het midden inspecteur-generaal van de SodM Theodor Kockelkoren.Beeld ANP

Ondanks het versneld terugschroeven van de gaswinning in Groningen moeten duizenden woningen in de provincie zo snel mogelijk worden versterkt. Die dringende oproep deed het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vandaag aan minister Wiebes van Economische Zaken. 'De versterking duurt langer dan acceptabel is' oordeelde inspecteur-generaal Theodor Kockelhoven scherp.

Het gewichtige advies volgt op een beslissing van de minister om het versterken van huizen in het Groningse aardbevingsgebied uit te stellen. Wiebes hoopte dat nieuw onderzoek zou uitwijzen dat, nu de gaswinning uiterlijk in 2030 naar nul gaat, er minder ingrijpende - lees: minder dure - maatregelen nodig zou zijn om de Groningers van een veilige situatie in hun eigen woonkamer te verzekeren.

Die pas op de plaats komt Wiebes nu goed uit. Het SodM dringt er weliswaar op aan om vijfduizend panden zo snel mogelijk te versterken, maar zegt ook dat de eerder geplande versterking van 17 duizend andere huizen niet langer nodig is. Omdat de winning al meer dan gehalveerd is en de gaswinning binnen afzienbare tijd naar nul gaat, zijn de veiligheidsrisico's volgens het SodM kleiner geworden.

De nieuwe rapportage kan zo door zowel regionale bestuurders als de minister als bewijs voor hun gelijk worden uitgelegd. De Groningse bestuurders zien in het advies een afrekening met Wiebes' getreuzel. De minister kan op zijn beurt stellen dat zijn sterk bekritiseerde pas op de plaats gerechtvaardigd was. Hij heeft nu een vrijbrief in handen om de dure versterking van 17 duizend panden af te blazen.

EN DAN NOG EVEN DIT
Slob redt Limburgse examens

Leerlingen van het VMBO Maastricht. Beeld ANP
Leerlingen van het VMBO Maastricht.Beeld ANP

'Ik maak gebruik van mijn bevoegdheden om de cijfers voor het centraal examen te handhaven.' Met die woorden haalde minister Slob (Voortgezet Onderwijs) vanmiddag een last van de schouders van de leerlingen van het VMBO Maastricht die vorige week hoorden dat ze door fouten van de school geen diploma kregen.

Slob handhaaft de cijfers voor de centraal examens tot 1 januari 2019, zodat veel van de 354 gedupeerde leerlingen in de zomer de missende voldoendes voor hun schoolexamens kunnen halen. Dat wordt een fikse klus: volgens de minister zijn duizenden toetsen niet gemaakt, met name voor de vakken wiskunde en Engels.

Nederland vangt Lifeliners op

Migranten op de Lifeline. Beeld AP
Migranten op de Lifeline.Beeld AP

Nederland neemt maximaal 20 van de ruim 230 migranten op die al dagen op het reddingsschip Lifeline vastzitten. Volgens het kabinet gaat het om een eenmalige geste uit humanitaire overwegingen. De 230 migranten, die al bijna een week op een geschikte haven wachten, worden verdeeld over in totaal acht landen. Naast Nederland zijn dit Malta, België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg en Portugal.

De ronddobberende Lifeline groeide de afgelopen dagen uit tot symbool van het ontoereikende migratiebeleid van de Europese Unie. Donderdag overlegt de Europese Raad, de verzameling leiders van alle EU-landen, tijdens een officiële Europese top over een structurele oplossing voor de toestroom van migranten.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden