NieuwsProtesten Hongkong

Tweede dag van gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie in Hongkong

Tienduizenden demonstranten zijn zondag voor de derde achtereenvolgende dag in Hongkong de straat op gegaan, en weer probeert de politie hen met traangas en pepperspray uiteen te jagen. De woede tegen de manier waarop de politie optreedt tegen de betogers, neemt toe, en de demonstranten wierpen barricades op, en bezetten straten in het centrum van de stad.

Demonstranten schuilen achter hun paraplu’s tijdens als de politie traangas op hen afvuurt.  Beeld AFP
Demonstranten schuilen achter hun paraplu’s tijdens als de politie traangas op hen afvuurt.Beeld AFP

Er was toestemming gegeven voor een sit-in op een plein in het zakendistrict, maar mensen zwermden al snel van het plein af, in de richting van Sai Wan, waar zich de Chinese overheidsinstellingen bevinden, en een druk winkelcentrum. Onder de neonlichten wachtten zij met helmen op, en gasmaskers voor op de rellenpolitie, die de confrontatie met hen aanging.

Op zaterdag werd er ook al gedemonstreerd. Deze protesten vonden plaats in Yuen Long, een voorstad van Hongkong waar forenzen en demonstranten een week eerder op het metrostation door gemaskerde mannen in elkaar werden geslagen met houten stokken.

Er was geen toestemming voor de protesten van zaterdag, maar toch waren er duizenden mensen op de been. Zij vrezen dat de autoriteiten hen met geweld het zwijgen proberen op te leggen, en zeggen niet te willen zwichten voor deze intimidatie. ‘Dit lijkt onze laatste kans te zijn’, zei Eunice Chan (55) tegen de The Guardian. ‘Als we het nu niet doen, kan het later niet meer. We zijn zo bang dat ze van Hongkong een gewone Chinese stad maken.’

‘Als we ons terugtrekken, verliezen we alles’, zei Robert Kwok (55) tegen de Britse krant.

Er wordt al maanden gedemonstreerd tegen de Hongkongse leider Carrie Lam, en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet, die uitlevering aan China mogelijk maakt. Deze wet is nu in de ijskast gezet, maar de betogers eisen dat hij definitief in de prullenbak gaat.

Meestal wordt er wel toestemming voor een demonstratie gegeven, maar dat was zaterdag niet het geval omdat de politie rellen vreesde. De protesten werden van het begin af aan gefilmd door de politie, en woordvoerders zeggen dat sommige demonstranten (die vrijwel allemaal in het zwart waren gekleed) ijzeren staven en schilden bij zich hadden. Enkelen zouden de politie ook hebben omsingeld, en hen later met allerlei projectielen hebben bekogeld.

Mensen zijn boos op de politie, omdat zij vorige week nergens te bekennen waren toen de gemaskerde mannen op mensen begonnen in te slaan. Ze eisen bovendien een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld bij de demonstraties.

Een inwoner van Yuen Long laat in het ziekenhuis de verwondingen zien die hij heeft opgelopen toen hij door gemaskerde mannen op het metrostation in elkaar werd geslagen. In totaal zijn er 45 mensen gewond geraakt.  Beeld AFP
Een inwoner van Yuen Long laat in het ziekenhuis de verwondingen zien die hij heeft opgelopen toen hij door gemaskerde mannen op het metrostation in elkaar werd geslagen. In totaal zijn er 45 mensen gewond geraakt.Beeld AFP

PROTESTEN IN HONGKONG

Profiel: Hongkongs bestuurder Carrie Lam zit klem tussen een publiek dat zijn democratische vrijheden wil beschermen, en de macht in Beijing die deze vrijheden als een bedreiging ziet.

Die verharding zal de zaak van de demonstranten − intrekking van de uitleveringswet − geen goed doen, zegt politiek wetenschapper Ivan Choy Chi-keung in dit interview. ‘Grote toegevingen zijn van tafel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden