Tweede Correspondents' Dinner pas na verkiezingen
Omroep NTR heeft besloten om pas na de verkiezingen van 15 maart een tweede Correspondents' Dinner te organiseren. 'We willen de schijn van beïnvloeding van de verkiezingscampagne vermijden', laat een woordvoerder van de omroep weten. Een eerste editie van het programma, waarin de premier een half uur live op televisie zichzelf en zijn opponenten op de hak mocht nemen, vond plaats op 10 februari.
Nieuwsuur-presentator Twan Huys haalde de Amerikaanse traditie naar Nederland. Het Amerikaanse White House Correspondents' Dinner bestaat sinds 1920 en vindt jaarlijks plaats in april. Naast een diner, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, wordt het publiek vermaakt door grappen van de president en van comedians.
Voormalig Amerika-correspondent Huys wist premier Rutte te overtuigen om mee te doen met een Nederlandse versie. Het eerste Correspondents' Dinner, op 10 februari in de Amsterdamse Beurs van Berlage, was een succes bij het televisiepubliek, maar riep ook meteen discussie op in medialand. Moet de publieke omroep de premier zo'n groot podium bieden? Draagt een chic feestje voor pers en politiek niet enkel bij aan het beeld van al te vriendschappelijke banden tussen media en politici?
Huys sprak na de eerste editie de hoop uit dat het diner een jaarlijkse traditie zou worden. Ook de VVD toonde interesse in een vervolg. De standup-comedy van Rutte bleek te worden gewaardeerd door de kijkers. De meeste reacties waren positief. Toch ontbrandde meteen de discussie: kun je een premier, die tevens lijsttrekker is, een maand voor de verkiezingen zoveel zendtijd geven? Bovendien zendtijd waarin hij niet kritisch wordt ondervraagd, maar grappen mag maken en applaus in ontvangst mag nemen?
Wachten tot na de formatie
Ook de makers vinden dit problematisch, blijkt nu. De NTR heeft gekozen voor uitstel. 'We willen het wel weer organiseren, maar pas na de verkiezingen', zegt de woordvoerder. Na de verkiezingen zal de omroep ook nog moeten wachten op de formatie en het aantreden van een nieuwe premier. 'We hebben met de Rijksvoorlichtingsdienst afgesproken dat we na de formatie kijken wanneer we het kunnen organiseren.' De RVD laat weten de keuze van de NTR te accepteren.
Vier jaar geleden slaagden VVD en PvdA erin in zes weken een nieuw kabinet en regeerakkoord te smeden, maar die formatie geldt als ongekend snel. De huidige peilingen wijzen op electorale versplintering en ook de samenstelling van de Eerste Kamer (waar minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid) doet vermoeden dat het vormen van een coalitie na 15 maart een stuk langer kan gaan duren. Het Correspondents' Dinner staat onderwijl in de wacht.