Tweede Coentunnel stapje dichterbij na uitspraak van Raad van State

De aanleg van de Tweede Coentunnel, naast de eerste Coentunnel bij Amsterdam, gaat vrijwel zeker door nu de Raad van State (RvS) bezwaren van milieuorganisaties van tafel heeft geveegd....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout en Marcel van Lieshout

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VWS) vindt het niettemin nog ‘te vroeg’ om te juichen. Dit omdat er nog procedures lopen tegen de aanleg van de Westrandweg, een snelweg om en door Amsterdam Nieuw-West die de beide tunnels met de A5 en A9 moet verbinden. De Tweede Coentunnel wordt door minister Eurlings als een vitale verbinding beschouwd tegen de filedruk.

Volgens Milieudefensie kan de aanleg nog sneuvelen indien de Raad van State gevoelig blijkt voor de argumenten tegen de aanleg van de Westrandweg. De snelweg gaat langs en door bewoond gebied, zegt Roland Kager van Milieudefensie. ‘De kwestie van de luchtkwaliteit is daar klemmender. De aansluiting van de beide tunnels op de A10 West wordt een 120 meter brede asfaltzone’.

De Raad van State stelde de bezwaarmakers woensdag op alle kritiekpunten in het ongelijk. Volgens Milieudefensie leidt de aanleg van een tweede tunnel onder het Noordzeekanaal alleen maar tot meer verkeer en tot teveel uitstoot van CO2. Ook zou de toegestane tijd tussen de eerste formele stap en het definitieve tracébesluit overschreden zijn. De Raad van State wees al die bezwaren af.

Volgens Kager heeft de Raad zich daarbij laten leiden door gekleurde verkeersprognoses van Rijkswaterstaat. ‘Je gaat verbreden en toch gaan er 1.800 vrachtauto’s minder door de Coentunnel. Hoe kan dat?’ De Tweede Coentunnel levert juist een bijdrage aan de luchtkwaliteit, zegt het ministerie van VWS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden