NIEUWSBRAZILIË

Tweede Braziliaanse zorgminister vertrekt na ruzie met Bolsonaro over coronabeleid

Terwijl het dodental in Brazilië met vele honderden per dag oploopt, verlaat opnieuw een minister van Volksgezondheid het kabinet van Jair Bolsonaro. Nelson Teich hield het nog geen maand uit als minister onder een president die de schouders blijft ophalen over de pandemie.

Joost de Vries
De Braziliaanse President Jair Bolsonaro (rechts) omarmt Nelson Teich tijdens zijn beëdiging op 17 april.  Vrijdagochtend meldde het ministerie van Volksgezondheid dat minister Teich ermee ophoudt. Beeld REUTERS
De Braziliaanse President Jair Bolsonaro (rechts) omarmt Nelson Teich tijdens zijn beëdiging op 17 april. Vrijdagochtend meldde het ministerie van Volksgezondheid dat minister Teich ermee ophoudt.Beeld REUTERS

Half april ontsloeg president Bolsonaro de voorganger van Teich, ook al vanwege onenigheid over het coronabeleid. De afgelopen weken heeft Brazilië een wrange inhaalspurt gemaakt op de mondiale coronaranglijst. Met ruim 14 duizend doden staat het land nu op de zesde plek. De curve vlakt af in de grootste Europese brandhaarden, maar de piek is in Brazilië nog lang niet in zicht.

De situatie wordt verergerd door de diepe politieke crisis waarin het land verkeert. President Bolsonaro is onderwerp van justitieel onderzoek naar machtsmisbruik en ligt al maanden op ramkoers met regionale politici over de aanpak van het virus. Aanvankelijk deed hij de ziekte af als ‘een griepje’ dat de fitte Brazilianen niet zou raken. Inmiddels ontkent hij de duizenden doden niet meer, toch blijft hij de situatie bagatelliseren. ‘Ik kan geen wonderen verrichten’, sneerde hij naar een journalist die hem ernaar vroeg.

Snel bonje

Vrijdagochtend meldde het ministerie van Volksgezondheid dat minister Teich ermee ophoudt. Teich wist waaraan hij begon nadat op Bolsonaro op 16 april de populaire minister Luiz Henrique Mandetta had ontslagen. Mandetta nam de coronacrisis zeer serieus en benadrukte het belang van gezondheidsmaatregelen. Hij botste met Bolsonaro die de economie verkoos boven een quarantaine. Teich werd aangesteld om de lijn van de president te volgen, maar ook deze nieuwe minister had binnen de kortste keren bonje met de halsstarrige president.

Volgens de Braziliaanse krant Folha de São Paulo was onenigheid over het malariamedicijn chloroquine de druppel voor Teich. Bolsonaro beweert dat het middel zou helpen tegen covid-19, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt. De president drong er deze week op aan bij Teich om het medicijngebruik te bevorderen onder covid-19-patiënten met milde klachten. Uit onderzoek is niet gebleken dat chloroquine een wezenlijk verschil maakt tegen het virus, wel dat het risicovolle hartklachten kan opleveren.

Weigering

Teich weigerde een chloroquine-protocol in te stellen en stapte vrijdagochtend op. Begin deze week bleek al hoe slecht de relatie was tussen de president en de minister toen Bolsonaro zonder medeweten van Teich sportscholen, kappers en schoonheidssalons tot essentiële activiteiten uitriep. ‘Dit was een beslissing van de president’, zei een chagrijnige minister tijdens een persconferentie.

De deelstaat São Paulo, met de gelijknamige miljoenenstad, kent met ruim 50 duizend gevallen het hoogste aantal geregistreerde besmettingen, maar het virus heeft ook zijn weg gevonden naar de Amazone. De Braziliaanse provincie Amazonas staat op plek vier van meest getroffen streken. Vooral Manaus, de grootste stad in de Amazone, is hard getroffen. Dagelijks worden zo’n honderd tot honderdvijftig doden in massagraven begraven.

Arthur Virgílio, de burgemeester van Manaus, riep via sociale media al de hulp in van klimaatactivist Greta Thunberg. Vrijdag noemde hij Bolsonaro in een tweet ‘een grote vijand in onze strijd tegen covid-19’. Bolsonaro blijft zijn land verrassen met stuntjes die indruisen tegen de adviezen van gezondheidsexperts. Meermaals sprak hij bijeenkomsten van aanhangers toe die opriepen tot een terugkeer naar een militaire regering. Vorig weekend wilde hij een barbecue organiseren in het presidentieel paleis. Uiteindelijk koos hij ervoor om met een jetski het water op te gaan en aan te meren bij een bootje met een kleine barbecue aan boord.

lees ook

Politieke crisis voor Bolsonaro een grotere dreiging dan de pandemie
Alsof een pandemie nog niet genoeg is, krijgt Brazilië ook nog een politieke crisis te verwerken. President Bolsonaro heeft het verbruid bij zijn populairste bondgenoot, Sérgio Moro, en hun ruzie lijkt nu zijn grootste bedreiging.

Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro mag van start
Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft een onderzoek goedgekeurd naar mogelijk machtsmisbruik door president Jair Bolsonaro. De president wordt beschuldigd van bemoeienis met politie-onderzoeken, onder andere naar eigen familieleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden