'Tweede bombardement VS op Somalië'

De Amerikaanse luchtmacht heeft opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op vermeende strijders van al-Qaeda in het zuiden van Somalië. Dat verklaren anonieme Amerikaanse functionarissen woensdag in het dagblad The Washington Post...

ANP

Het zou de tweede keer deze maand zijn dat de VS het land in de Hoorn van Afrika bombarderen. De luchtaanval zou opnieuw zijn uitgevoerd met een AC-130 gevechtsvliegtuig. Volgens een anoemie functionaris zouden niet zoals bij het eerste bombardement lokale kopstukken van al-Qaeda het doelwit zijn geweest, maar minder bekende figuren uit het middenkader.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde woensdag dat bij het tweede bombardement, dat maandagavond zou zijn uitgevoerd, zeker zes mensen om het leven zijn gekomen. CNN beriep zich op bronnen binnen Defensie.

De vermeende strijders van al-Qaeda en islamitische milities werden vorige maand verdreven uit de hoofdstad Mogadishu door de interim-regering die steun kreeg van Ethiopische troepen. Zij trokken zich terug in het dicht beboste zuiden van Somalië aan de grens met Kenia.

Hier werden de islamisten op 7 januari voor het eerst onder vuur genomen door een Amerikaanse AC-130. De operatie was gericht tegen al-Qaeda-strijders die betrokken zouden zijn geweest bij aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Intussen zoeken de Amerikanen contact met gematigde krachten binnen de islamitische milities. De Amerikaanse ambassadeur in Nairobi, Michael Ranneberger, sprak volgens de BBC met een van de leiders van de islamisten die in Nairobi vastzit, sjeik Sharif Ahmed.

De Amerikanen en ook de Europeanen hopen dat de interim-regering in Mogadishu en gematigde islamisten tot verzoening kunnen komen. Gebeurt dit niet dan vrezen zij een nieuwe burgeroorlog. De interim-regering verzet zich tegen verzoeningsgesprekken met de islamisten.

Een man wordt woensdag het ziekenhuis in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingereden nadat hij is gewond geraakt bij een aanslag op het vliegveld. Net nadat een vliegtuig van de Verenigde Naties was geland, ontploften er vijf mortiergranaten. Het is onrustig in Somalië sinds Ethiopische troepen het vorige maand binnenvielen. (AFP) Beeld
Een man wordt woensdag het ziekenhuis in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingereden nadat hij is gewond geraakt bij een aanslag op het vliegveld. Net nadat een vliegtuig van de Verenigde Naties was geland, ontploften er vijf mortiergranaten. Het is onrustig in Somalië sinds Ethiopische troepen het vorige maand binnenvielen. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden