Tweede aardschok treft regio Alkmaar

Maandagochtend heeft zich onder Bergen, ten westen van Alkmaar, een tweede aardschok voorgedaan. Die had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter....

Van onze verslaggever

Bij aardgasproducent BP Amoco zijn sinds zondag 35 schademeldingen binnengekomen. De meeste hebben betrekking op de schok van zondagmorgen. Het betreft omgevallen boekenkasten, dressoirs en scheuren in muren, aldus een woordvoerder. BPAmoco wint in vijf gasvelden dagelijks twee miljoen kubieke meter aardgas. Die velden zijn voor 90 procent leeg. De producent, die in 1972 met aardgaswinning in het gebied is begonnen, denkt er nog acht jaar aardgas te kunnen winnen.

Na twee eerdere bevingen in de buurt van Alkmaar, in 1994, heeft BP Amoco veertig schadeclaims ontvangen. Op basis van een door de gemeente Alkmaar opgesteld protocol zijn vijftien claims gehonoreerd, voor een totaalbedrag van veertigduizend gulden.

Aardgaswinning kan resulteren in aardschokken, ook al is er geen één-op-één-verband, zegt het KNMI. Gas wordt gewonnen uit poreus zandgesteente. Door die winning daalt de druk in het aardgasveld. De kilometersdikke bodemlaag daarboven kan dan wat makkelijker het zandsteen indrukken. Daardoor bouwt zich spanning in de bodem op, die zich schoksgewijs zal ontladen, langs bestaande breukvlakken.

Op theoretische gronden is te berekenen dat zich in Noord-Nederland als gevolg van aardgaswinning aardschokken zullen voordoen tot maximaal 3,8 op de schaal van Richter, aldus het KNMI.

Er hebben zich in Noord-Nederland tot nu toe 250 aardschokken voorgedaan die vermoedelijk in relatie staan met aardgaswinning. Het overgrote deel daarvan was zwak.

De zwaarste bevingen in Noord-Nederland deden zich voor bij Roswinkel, nabij Emmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden